16e-eeuws koorboek Margareta van Oostenrijk eenmalig te kijk in Antwerpen

Miniatuur uit het koorboek van Margareta van Oostenrijk. © Stadsarchief Mechelen

In de Antwerpse O.L.Vrouw-kathedraal kan je vanaf 19 augustus het prachtig geïllustreerde koorboek van Margareta van Oostenrijk inkijken.

Het koorboek van Margareta van Oostenrijk, tante van de befaamde Keizer Karel, is één van de topmanuscripten die muziekkopiist én zakenman Petrus Alamire liet maken met polyfone missen én prachtig verluchte miniaturen. Het is vanaf 19 augustus (tot 22 november) te bewonderen in een tentoonstellling over Alamire’s kopiistenactiviteiten in de Antwerpse O.L.Vrouw-kathedraal.

7 missen en 11 miniaturen

Het Koorboek van Margareta van Oostenrijk dateert van het begin van de 16de eeuw en werd vervaardigd in het atelier van Petrus Alamire, gevestigd in Mechelen. Het bevat zeven missen van Mathias Pipelare en Pierre de la Rue, grootmeesters van de Vlaamse polyfonie. Het koorboek bevat ook 11 miniaturen die van de hand zijn van of uit de omgeving komen van Gerard Horenbout, miniaturist voor Margareta van Oostenrijk van 1515 tot na 1521.

Vlaams topstuk

Het koorboek is 65 cm hoog en 44 cm breed. Het bestaat uit perkament, leer, hout en koper. In 2007 werd het erkend als Vlaams topstuk en in 2009 gedigitaliseerd door de Alamire Foundation. Na de expo in de Antwerpse kathedraal zal het kostbare handschrift terugkeren naar het Mechelse stadsarchief, waar het al bijna twee eeuwen wordt bewaard. Het koorboek van Margareta van Oostenrijk was voor het laatst te zien in de Margareta-tentoonstelling ‘Dames met klasse’ tien jaar geleden in Mechelen.

Dat het nu in Antwerpen wordt geëxposeerd, heeft te maken met de start van het jaarlijkse polyfonie-festival Laus Polyphoniae en met een internationaal congres over de Alamire-manuscripten.

(Bron: Persbericht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content