15 jaar Nicci French & co

03/04/12 om 11:15 - Bijgewerkt om 11:15

Het genre van de literaire thriller werd vijftien jaar geleden door Ambo/Anthos gelanceerd en is nu succesvoller dan ooit.

Op 5 april zet uitgeverij Ambo/Anthos zijn literaire thrillerauteurs met een feestje in het zonnetje. Nederlandse bestsellerauteurs zoals Saskia Noort, Ester Verhoef en Simone van der Vlugt zijn in Vlaanderen nog geen begrip maar Nicci French is ook hier een hit.

Vijftien jaar geleden startte Ambo/Anthos zijn lijn van literaire thrillers met 'Het geheugenspel' van het Britse schrijversechtpaar Nicci French. Bedoeling was om de schotten tussen literatuur en ontspannende detectives te doorbreken met een hybride genre: goed geschreven thrillers die lazen als een trein.

French' debuut op de Nederlandstalige markt was een schot in de roos. Weldra volgden ook Nederlandse auteurs, zoals Saskia Noort en Ester Verhoef, hun literair voorbeeld.

Ambo/Anthos-uitgever Chris Herschdorfer vertelt in Boekblad dat tachtig procent van de lezers van het genre vrouwelijk is. Dat verklaart allicht ook waarom er zoveel schrijfsters in dit genre actief zijn. Ondertussen zijn er van French zes miljoen boeken in Nederlandse vertaling verkocht.

In Vlaanderen heeft Manteau met zijn literaire thrillers de markt stevig in handen. Spannende boeken in een literair jasje zijn ondertussen immers ook door andere uitgeverijen dan Ambo/Anthos opgepikt.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners