Hans Keilson is niet meer Gisteren is de Duits-Nederlandse schrijver en psychiater Hans Keilson op 101-jarige leeftijd overleden. In 2010 kwam Keilsons oeuvre opnieuw in de belangstelling nadat zijn boek 'In de ban van de tegenstander' uit 1959 geprezen werd in de Amerikaanse krant The New York Times. Dat leidde tot herdrukken van de roman. Andere werken van Keilsons hand zijn 'Het leven gaat verder', 'Daar staat mijn huis' en 'Komedie in mineur'. Op 20 april verscheen in Knack nog een uitgebreid portretinterview van Piet de Moor met Keilson.


Herdenkingsmuur Reve wordt helemaal vervangen De veelbesproken herdenkingsmuur voor de Nederlandse schrijver Gerard Reve in het Oost-Vlaamse Machelen zal helemaal worden vervangen. Dat heeft het gemeentebestuur van Zulte, waaronder Machelen valt, beslist. Bij de onthulling van het monument op 25 april bleek dat het gedicht 'Credo' van Reve, dat op de muur was aangebracht, een woord te veel bevatte. Het gemeentebestuur wilde eerst een gat maken in de monument op de plaats van het woord, maar Reves voormalige partner en zaakwoordvoerder Joop Schafthuizen verzette zich tegen die oplossing.

Femke Halsema begeeft zich in uitgeverswereld De voormalige Nederlandse Groen Links- politica Femke Halsema wordt vanaf 28 juni voorzitter van de raad van commissarissen van WPG Uitgevers, de uitgeversgroep waaronder onder meer Querido, De Bezige Bij en Standaard Uitgeverij huizen. Halsema heeft zelf al drie boeken geschreven en vertoonde volgens de uitgeversgroep voordien al interesse in de uitgeverswereld door haar juryvoorzitterschap bij literaire prijzen als de Gedichtendagprijzen, de Woutertje Pieterse Prijs en de AKO literatuurprijs. Ze zal haar functie bij WPG combineren met haar werk als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg.

Uitgeefdirecteur Koen Clement (WPG) over jaarverslag 2010 De crisis heeft tot nu toe nog geen vat gekregen op WPG uitgevers. Dat is althans wat het Jaarverslag 2010 uitwijst volgens het vaktijdschrift Boekblad. Door de overname van AW Bruna en Standaard Uitgeverij is de omzet van de uitgeversgroep gestegen met 38 procent en het bedrijfsresultaat verbeterde met 45 procent tegenover 2009. Cijfers over uitgeverijen afzonderlijk bevatte het jaarverslag niet, maar aan Boekblad vertelde WPG-directeur Koen Clement: "Alle uitgeverijen hebben het goed gedaan, behalve De Arbeiderspers." Over het jaar 2010 heeft hij gemengde gevoelens: "2010 is een goed jaar geweest, maar ik geloof niet dat het economische onheil al achter ons ligt. De druk op de consumentenmarkt neemt toe". In de toekomst plant WPG te werken aan het uitbouwen van digitale businessmodellen en rechtenexploitatie als core bussiness.

(Bron: persberichten)

Liesbeth Vanderveken

Hans Keilson is niet meer Gisteren is de Duits-Nederlandse schrijver en psychiater Hans Keilson op 101-jarige leeftijd overleden. In 2010 kwam Keilsons oeuvre opnieuw in de belangstelling nadat zijn boek 'In de ban van de tegenstander' uit 1959 geprezen werd in de Amerikaanse krant The New York Times. Dat leidde tot herdrukken van de roman. Andere werken van Keilsons hand zijn 'Het leven gaat verder', 'Daar staat mijn huis' en 'Komedie in mineur'. Op 20 april verscheen in Knack nog een uitgebreid portretinterview van Piet de Moor met Keilson.Herdenkingsmuur Reve wordt helemaal vervangen De veelbesproken herdenkingsmuur voor de Nederlandse schrijver Gerard Reve in het Oost-Vlaamse Machelen zal helemaal worden vervangen. Dat heeft het gemeentebestuur van Zulte, waaronder Machelen valt, beslist. Bij de onthulling van het monument op 25 april bleek dat het gedicht 'Credo' van Reve, dat op de muur was aangebracht, een woord te veel bevatte. Het gemeentebestuur wilde eerst een gat maken in de monument op de plaats van het woord, maar Reves voormalige partner en zaakwoordvoerder Joop Schafthuizen verzette zich tegen die oplossing. Femke Halsema begeeft zich in uitgeverswereld De voormalige Nederlandse Groen Links- politica Femke Halsema wordt vanaf 28 juni voorzitter van de raad van commissarissen van WPG Uitgevers, de uitgeversgroep waaronder onder meer Querido, De Bezige Bij en Standaard Uitgeverij huizen. Halsema heeft zelf al drie boeken geschreven en vertoonde volgens de uitgeversgroep voordien al interesse in de uitgeverswereld door haar juryvoorzitterschap bij literaire prijzen als de Gedichtendagprijzen, de Woutertje Pieterse Prijs en de AKO literatuurprijs. Ze zal haar functie bij WPG combineren met haar werk als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Uitgeefdirecteur Koen Clement (WPG) over jaarverslag 2010 De crisis heeft tot nu toe nog geen vat gekregen op WPG uitgevers. Dat is althans wat het Jaarverslag 2010 uitwijst volgens het vaktijdschrift Boekblad. Door de overname van AW Bruna en Standaard Uitgeverij is de omzet van de uitgeversgroep gestegen met 38 procent en het bedrijfsresultaat verbeterde met 45 procent tegenover 2009. Cijfers over uitgeverijen afzonderlijk bevatte het jaarverslag niet, maar aan Boekblad vertelde WPG-directeur Koen Clement: "Alle uitgeverijen hebben het goed gedaan, behalve De Arbeiderspers." Over het jaar 2010 heeft hij gemengde gevoelens: "2010 is een goed jaar geweest, maar ik geloof niet dat het economische onheil al achter ons ligt. De druk op de consumentenmarkt neemt toe". In de toekomst plant WPG te werken aan het uitbouwen van digitale businessmodellen en rechtenexploitatie als core bussiness. (Bron: persberichten) Liesbeth Vanderveken