'The Watsons' van Jane Austen voor 1,1 miljoen euro geveild

Het manuscript van 'The Watsons', een onafgewerkte roman van de Britse schrijfster Jane Austen (1775-1817) is in Londen geveild voor 1,1 miljoen euro.

De geschreven vellen papier zouden dateren van 1804 of 1805 en laten duidelijk zien hoe Austen haar verhalen groeiden. Het manuscript staat vol doorhalingen, herformuleringen en tussengevoegde zinnen. 'The Watsons' vertelt het verhaal van een jonge vrouw die na opgevoed te zijn door een rijke tante, terugkeert naar haar vader.

De bekendste romans van Jane Austen zijn 'Sense and sensibility' (1811) en 'Pride and prejudice' (1813), beide verfilmd.

zie ook: De Redactie

Boon!2012 herdenkt schrijver Louis Paul Boon

Louis Paul Boon (1912-1979) zou 100 jaar worden op 15 maart 2012. Vooral in Aalst, de geboortestad van de schrijver, zal dit niet onopgemerkt voorbijgaan. Maar ook in Gent, Brussel, Antwerpen en Nijmegen vinden van 15 maart tot september 2012 onder de titel 'Boon! 2012' een rist aan festiviteiten plaats.

Hoewel hij ook als schilder en columnist gewaardeerd werd, benadrukken de evenementen vooral 'Boon als schrijver' aldus Dylan Casaer, schepen van Cultuur in Aalst. Zo zal er in juni 2012 een 'sociaal-artistieke parade' doorgaan geïnspireerd door de boeken van Boon. Coördinator Peter Van den Bossche hoopt alvast mensen ertoe aan te zetten Boons werk opnieuw te lezen.

Louis Paul Boon werd vooral bekend als auteur van 'De Kapellekensbaan' (1953). Zijn historische boek 'Pieter Daens' (1971) over de sociale strijd van de Aalsterse priester Adolf Daens, werd in 1992 door Stijn Coninx verfilmd.

zie ook: De Redactie

Literair blad Zuurvrij van Letterenhuis viert tiende verjaardag

Het Antwerpse Letterenhuis, het centrale archief van het Vlaamse literaire erfgoed, geeft al tien jaar lang 'Zuurvrij' uit, een tweejaarlijks berichtenblad vol nieuws en informatie over de Vlaamse literatuur, over het literair archief en literair erfgoed.

En dat wordt gevierd. Een twintigste editie van Zuurvrij brengt werk van twee gastpoëten: de Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen en de van oorsprong Irakese dichter Baban. Voor het luik onderzoek wordt beroep gedaan op Manu van der Aa die onderzoek verricht naar culturele meubelontwerper Paul-Gustave van Hecke (1887-1967). Christel van Damme bestudeerde de briefwisseling tussen de Antwerpse stadshistoricus Floris Prims (1882-1954) en Jozef Muls (1882-1963), kunsthistoricus en conservator van het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Bert van Raemdonck ten slotte laat zijn licht schijnen over censuur en correspondenties in verband met het tijdschrift Van Nu en Straks (1893-1901).

Tien jaar Zuurvrij geeft ook aanleiding tot een een mini-expo van 14 juli tot 4 augustus in de hal van het Letterenhuis.

Meer info op www.letterenhuis.be

IP

'The Watsons' van Jane Austen voor 1,1 miljoen euro geveild Het manuscript van 'The Watsons', een onafgewerkte roman van de Britse schrijfster Jane Austen (1775-1817) is in Londen geveild voor 1,1 miljoen euro. De geschreven vellen papier zouden dateren van 1804 of 1805 en laten duidelijk zien hoe Austen haar verhalen groeiden. Het manuscript staat vol doorhalingen, herformuleringen en tussengevoegde zinnen. 'The Watsons' vertelt het verhaal van een jonge vrouw die na opgevoed te zijn door een rijke tante, terugkeert naar haar vader. De bekendste romans van Jane Austen zijn 'Sense and sensibility' (1811) en 'Pride and prejudice' (1813), beide verfilmd. zie ook: De Redactie Boon!2012 herdenkt schrijver Louis Paul Boon Louis Paul Boon (1912-1979) zou 100 jaar worden op 15 maart 2012. Vooral in Aalst, de geboortestad van de schrijver, zal dit niet onopgemerkt voorbijgaan. Maar ook in Gent, Brussel, Antwerpen en Nijmegen vinden van 15 maart tot september 2012 onder de titel 'Boon! 2012' een rist aan festiviteiten plaats. Hoewel hij ook als schilder en columnist gewaardeerd werd, benadrukken de evenementen vooral 'Boon als schrijver' aldus Dylan Casaer, schepen van Cultuur in Aalst. Zo zal er in juni 2012 een 'sociaal-artistieke parade' doorgaan geïnspireerd door de boeken van Boon. Coördinator Peter Van den Bossche hoopt alvast mensen ertoe aan te zetten Boons werk opnieuw te lezen. Louis Paul Boon werd vooral bekend als auteur van 'De Kapellekensbaan' (1953). Zijn historische boek 'Pieter Daens' (1971) over de sociale strijd van de Aalsterse priester Adolf Daens, werd in 1992 door Stijn Coninx verfilmd. zie ook: De Redactie Literair blad Zuurvrij van Letterenhuis viert tiende verjaardag Het Antwerpse Letterenhuis, het centrale archief van het Vlaamse literaire erfgoed, geeft al tien jaar lang 'Zuurvrij' uit, een tweejaarlijks berichtenblad vol nieuws en informatie over de Vlaamse literatuur, over het literair archief en literair erfgoed. En dat wordt gevierd. Een twintigste editie van Zuurvrij brengt werk van twee gastpoëten: de Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen en de van oorsprong Irakese dichter Baban. Voor het luik onderzoek wordt beroep gedaan op Manu van der Aa die onderzoek verricht naar culturele meubelontwerper Paul-Gustave van Hecke (1887-1967). Christel van Damme bestudeerde de briefwisseling tussen de Antwerpse stadshistoricus Floris Prims (1882-1954) en Jozef Muls (1882-1963), kunsthistoricus en conservator van het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Bert van Raemdonck ten slotte laat zijn licht schijnen over censuur en correspondenties in verband met het tijdschrift Van Nu en Straks (1893-1901). Tien jaar Zuurvrij geeft ook aanleiding tot een een mini-expo van 14 juli tot 4 augustus in de hal van het Letterenhuis. Meer info op www.letterenhuis.be IP