Boeken gebruiken in 2019: een handleiding

© iStock
Elisabeth Lucie

Twintiger Elisabeth Lucie gidst u wekelijks door de do’s, de don’ts en de what the fucks van deze verwarrende tijden. Deze week: hoe gebruik je boeken in 2019?

– Leg je boek naast je ontbijt op bed. Niet omdat je gaat lezen, maar omdat dat goed staat. Steek die kleurrijke bladwijzer die je op Ibiza kocht ergens aan het eind van het boek, en neem een foto waar toevallig ook je blote benen op staan. Deel de foto met je volgers, vergezeld van een caption genre ‘easy like Sunday morning’.

– Neem een boek mee op café. Installeer je met je laptop of gsm en leg het boek nonchalant op tafel. Je hoeft het zelfs niet open te slaan. Zolang de kaft, en vooral de titel, maar heel duidelijk in het zicht ligt. De droom is immers dat er iemand binnenwandelt die exact hetzelfde (ongelezen) boek uit zijn of haar totebag haalt en op tafel legt, dat jullie naar elkaar kijken, en op slag verliefd dan wel soulmates worden.

Kies liefst een boek van een degelijk literair niveau. Zoals Ulysses. Zo scheid je meteen het kaf van het koren en toon je dat je een nostalgische kant hebt. Toegegeven, je snapt er zelf geen woord van, maar je hebt wel de moeite gedaan om het tweedehands te kopen en nonchalant op tafel te leggen. Dus, ja.

– Aan de andere kant is een boek meenemen op café ook een goede manier om sociale interactie te vermijden. Open het boek net op het moment dat de persoon naast je aanstalten maakt om te vragen of je de menukaart even aangeeft.

– Een vakantie is het perfecte excuus om nieuwe boeken te kopen. Steek zeker drie zware boeken in je valies. Ga je naar het strand? Neem je boeken mee. Je zult te druk mojito’s aan het drinken zijn om te lezen, maar die zandkorreltjes tussen de bladzijden en zonnecrèmevlekken op de kaft zijn voor het leven.

– Neem je boeken mee in bad. Je kunt ze perfect als tafeltje gebruiken in het water. Boeken drijven niet lang, maar als je er voldoende meeneemt kan je een torentje maken van op de bodem van het bad tot boven het wateroppervlak. Handig om je smartphone even op te laten rusten.

– Sla een boek open op een willekeurige pagina. Duid een willekeurige zin aan in een willekeurige kleur markeerstift. Neem er een foto van en post de foto op sociale media met de hashtag #qotd. Niemand zal zonder context begrijpen wat die zin betekent, en laat dat nu net de bedoeling zijn.

– Sommige boeken zijn het handigst in de keuken. De collectie van Ottolenghi staat niet alleen fijn op het schap, ze komt ook van pas wanneer je de tajine nodig hebt. Want die staat in die ene hoge kast waar je nét niet bij kan.

– Een vrije avond is een ideaal boekmoment. Neem je boek, installeer je in de zetel met een dekentje en een glaasje wijn, en zet Netflix op. Hou je boek open op dezelfde pagina zonder er ook maar een blik op te werpen. Tijdens het Netflixen kun je rustig over de pagina’s wrijven. Dat werkt niet alleen mediterend, je vingers ruiken zo ook naar boek, en dus naar kennis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content