Nagenoeg alle Europese banken zitten vandaag met financieringsproblemen opgezadeld. BNP Paribas, bijvoorbeeld, kampt in Spanje en Italië met een tekort aan deposito's ten opzichte van uitstaande leningen. Voor het verschil tussen beide moet financiering in de markten gezocht worden en dat durft al eens problemen op te leveren.

Om dit probleem op te lossen zou de Franse grootbank nu tot 40 miljard euro aan leningen openstaand in Spanje en Italië overhevelen naar België, zo meldt Bloomberg op basis van drie mensen nauw betrokken bij de operaties.

Waarom België? Omdat de Belgische arm van BNP Paribas, nl. BNP Paribas Fortis, een overschot aan deposito's t.o.v. uitstaande leningen heeft. Op het eerste zicht een logische operatie in die zin dat er binnen de groep als geheel voor een stabielere financiering van de bank wordt gezorgd.

Bij nader toezien is de zaak toch iets minder fraai voor de Belgische spaarder, ook al blijven er wel enkele juridische onduidelijkheden. Belgische spaargelden worden bij transfer van tegoeden op Spanje en Italië immers gelinkt aan landen met problemen inzake hun kredietwaardigheid.

Dit is geen nieuwe Dexia-operatie. Bij Dexia werden Belgische spaargelden naar Frankrijk gesluisd om daar als dekking van uitstaande kredieten (niet allemaal even solide, om het eufemistisch uit te drukken) te dienen. BNP Paribas laat de spaargelden hier maar haalt problematische uitstaande kredieten naar hier. Hoe dan ook, geen comfortabel gevoel voor de Belgische spaarder.

Johan Van Overtveldt

Nagenoeg alle Europese banken zitten vandaag met financieringsproblemen opgezadeld. BNP Paribas, bijvoorbeeld, kampt in Spanje en Italië met een tekort aan deposito's ten opzichte van uitstaande leningen. Voor het verschil tussen beide moet financiering in de markten gezocht worden en dat durft al eens problemen op te leveren. Om dit probleem op te lossen zou de Franse grootbank nu tot 40 miljard euro aan leningen openstaand in Spanje en Italië overhevelen naar België, zo meldt Bloomberg op basis van drie mensen nauw betrokken bij de operaties. Waarom België? Omdat de Belgische arm van BNP Paribas, nl. BNP Paribas Fortis, een overschot aan deposito's t.o.v. uitstaande leningen heeft. Op het eerste zicht een logische operatie in die zin dat er binnen de groep als geheel voor een stabielere financiering van de bank wordt gezorgd. Bij nader toezien is de zaak toch iets minder fraai voor de Belgische spaarder, ook al blijven er wel enkele juridische onduidelijkheden. Belgische spaargelden worden bij transfer van tegoeden op Spanje en Italië immers gelinkt aan landen met problemen inzake hun kredietwaardigheid. Dit is geen nieuwe Dexia-operatie. Bij Dexia werden Belgische spaargelden naar Frankrijk gesluisd om daar als dekking van uitstaande kredieten (niet allemaal even solide, om het eufemistisch uit te drukken) te dienen. BNP Paribas laat de spaargelden hier maar haalt problematische uitstaande kredieten naar hier. Hoe dan ook, geen comfortabel gevoel voor de Belgische spaarder. Johan Van Overtveldt