Blinden en slechtzienden ongerust over verdwijnen VRT-net OP12

In Vlaamse Velden © vrt

Niet alleen de jeugdbewegingen, maar ook het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vreest de besparingen van de Vlaamse regering.

Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV) is ongerust over de berichten dat de Vlaamse regering het VRT-net OP12 zou willen afschaffen. Dat zou betekenen dat blinde en slechtziende kijkers ontzegd worden van de enige fictiereeks met audiodescriptie op zondagavond, aldus SBPV in een persbericht. “Wij willen dat OP12 behouden blijft en audiodiscriptie onbeperkt toegankelijk blijft”, zegt Ria Decoopman, woordvoerder van het SBPV.

De VRT verzorgt sinds kort audiodescriptie bij enkele fictieseries die door haar worden uitgezonden. De reeks “In Vlaamse velden” en het eerste seizoen van “De Ridder”, die telkens zondagavond op één te zien waren, werden tegelijkertijd met audiodescriptie uitgezonden op Op 12.

Meest gebruiksvriendelijke en toegankelijke oplossing

“Nu wil de Vlaamse regering OP12 afschaffen”, aldus het Platform. “Mensen met een visuele beperking zullen dus niet meer naar series met audiodescriptie kunnen kijken op het moment dat deze voor de gewone kijker worden uitgezonden en kunnen dus niet meer genieten van fictie met audiodescriptie op zondagavond.”

In theorie hebben Belgacom en Telenet het mogelijk gemaakt audiodescriptie in te schakelen wanneer het programma digitaal wordt uitgezonden, maar de procedure hiervoor is ontoegankelijk voor iemand met een visuele beperking en onuitvoerbaar zonder hulp van een ziende. Daarom is de meest gebruiksvriendelijke en toegankelijke oplossing het gelijktijdig uitzenden van series met audiodescriptie op een ander net, aldus SBPV nog.

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet eerder al weten dat pas bij de Septemberverklaring commentaar gegeven zal worden over de begrotingscijfers. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content