Dat schrijft De Morgen. Volgens de krant is Bonny's pleidooi ongezien in de kerkgeschiedenis en zal het in Rome allicht leiden tot een fel debat tussen conservatieven en progressieven.

Bonny (59) stelt in zijn brief dat de taal van de katholieke kerk als het over liefde, seksualiteit en relaties gaat , aanstootgevend overkomt. Daarin moet volgens hem verandering komen.

Bonny ziet hoe de kerk spreekt van "regelmatige" en "onregelmatige" situaties. Homoseksualiteit, een echtscheiding of anticonceptie vallen onder die laatste groep.

"Maar de realiteit is veel complexer. Dat bipolair denken doet zelden recht aan het levensverhaal van mensen. Deze situaties verdienen meer respect en een genuanceerder oordeel dan uit de taal van kerkelijke documenten blijkt. De kerk moet haar defensieve houding doorbreken."

De brief van Bonny, die ook in De Standaard wordt belicht, komt een maand voordat in Rome de bisschoppensynode, een hoog kerkelijk overleg, plaatsvindt. Dan discussieert de paus met de bisschoppen over de rol van het Vaticaan inzake relaties en het gezin.

(Belga/RR)