Biocentrales maken stroom 5 procent duurder

© BELGA

Onze stroomfactuur stijgt met 5 procent wanneer twee nieuwe biomassacentrales in Genk en Gent over twee jaar opstarten. Die krijgen 4 miljard euro Vlaamse subsidie. Dat kost gemiddeld 100 euro per gezin.

Het energiebedrijf E.ON Benelux gaat de kolencentrale in Langerlo-Genk ombouwen tot een biomassacentrale voor houtpellets. Het jonge bedrijf Belgian Eco Energy wil in Gent een nieuwe biomassacentrale bouwen. Die twee centrales zullen elk jaar voor minstens 328 miljoen euro aan groenestroomcertificaten opbrengen. De certificaten worden betaald door de burger en de bedrijven via een heffing in hun elektriciteitsfactuur. Over de hele periode dat de twee centrales gesubsidieerd worden, gaat het om 4 miljard euro. Voor Genk is dat 10 jaar, voor Gent 15 jaar.

100 euro per jaar

Limburgs provincieraadslid Frederick Vandeput (Open Vld) heeft berekend dat die subsidies een gemiddeld gezin 100 euro meer per jaar zal kosten: “Op anderhalf jaar tijd hebben die bedrijven hun investeringskosten al terugverdiend. De Vlaamse overheid doet u en mij dus niet de installatie subsidiëren maar de brandstof. Ze geven ook geen enkele garantie dat de centrales openblijven als de subsidiestroom stopt.” Dat wordt bevestigd door E.ON.

Groene energie

Vlaams Energieminister Freya Van den Bossche stelt dat verlenging van de subsidiesteun mogelijk is. Vlaanderen bouwt de centrales om – op dringende vraag van Europa – zijn aandeel hernieuwbare energie te verhogen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content