Bijna één op drie gecontroleerde arbeidsongeschikten werkte in het zwart

© Belga

Bij controles die het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) vorig jaar bij 980 arbeidsongeschikte werknemers uitvoerde, bleken er 304 in het zwart te werken. Dat is bijna een op drie.

Dat schrijft De Tijd. Het gaat om mensen die al aan meerdere medische controles waren onderworpen: een controle door de huisarts én een evaluatie door de adviserende geneesheer van het ziekenfonds.

Opvallend is dat met 980 gecontroleerde zieken slechts een miniem percentage van de invaliden wordt gecontroleerd. Eind vorig jaar telde ons land 370.400 ‘invaliden’, werknemers en zelfstandigen die langer dan een jaar buiten strijd zijn. Dat is een record. Als je het aantal gecontroleerden alleen nog maar afzet tegenover het aantal invaliden, wordt minder dan 0,3 procent op zwartwerk gecontroleerd.

Het RIZIV wijst erop dat het niet gemakkelijk is zwartwerkende langdurig zieken te betrappen. “Het is een tijdrovend proces, want we moeten de zieken al bijna snappen terwijl ze aan het werk zijn.” Bijna alle controles gebeuren na klachten van burgers, na een vraag van inspectiediensten, auditoraten en ziekenfondsen of op initiatief van het RIZIV. “Zomaar at random controleren is weinig zinvol”, stelt het RIZIV.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content