Vladimir Spidla is Tsjech en eurocommissaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij vindt dat een bedrijf mag weigeren iemand in dienst te nemen omdat hij rookt.
Dat antwoordde hij op een vraag van een Brits bedrijf. Bij Dotcom Directories, een callcenter, waren ze van oordeel dat rokers vaker ziek zijn dan niet-rokers en dat ze stinken. En ook dat rokers minder slim zijn dan anderen omdat ze alle waarschuwingen over het feit dat roken hun gezondheid schaadt, negeren. Reden genoeg volgens hen om rokers te weigeren bij sollicitaties, ongeacht hun kwaliteiten.

Stel je even voor dat een werkgever zou zeggen, een sollicitant die HIV positief is, komt bij ons niet in dienst, of jonge vrouwen niet omdat die zwanger kunnen worden en dus waarschijnlijk gemiddeld langer afwezig in hun loopbaan.
Niet alleen meneer Spidla maar een groot stuk van Europa zou op zijn achterste poten staan. Vast en zeker en terecht.
Zelf ben ik pas sinds mijn vijftigste clean, dat is zeven jaar. Sinds ik niet meer rook, verdraag ik al evenmin de geur van sigaretten in kleren of in huis. Ik ben ook erg blij met de maatregel dat in kantoren of in openbare ruimtes niet meer mag gerookt worden.
Van de mensen die ik graag zie, hoop ik dat ze het binnenkort eindelijk helemaal zullen kunnen laten, dat roken. Ik weet dat ze ontzettend hun best doen om er vanaf te komen, omdat ze zelf heel goed beseffen dat het "hun gezondheid schaadt". Wie zou dat nog durven ontkennen?
Maar ik ben niet van oordeel dat rokers moeten behandeld worden als een soort lepralijders. Verbied ze om te roken waar het anderen schaadt, help ze met programma's en andere vormen van ondersteuning om het op te geven.
Maar het recht om ze daarom een job te ontzeggen, lijkt mij toch echt wel héél ver over de schreef gaan.
Roger Blanpain zei gisteren in het journaal terecht dat het tot de privacy van een mens behoort om te roken of niet te roken. En dat een werkgever niet het recht heeft zich daarmee te bemoeien.
Nu ziekenfondsen cholesterolbestrijdende margarines gaan terugbetalen, zullen werkgevers straks misschien ook nog stellen dat het bewaken van je cholesterol, een rechtlijnig seksleven, nulgebruik van alcohol en het niet beoefenen van gevaarlijke sporten tot de voorwaarden zullen behoren om recht te hebben op een job.
Een wereld van perfecte mensen die onder het alziend oog van big brother zo lang mogelijk en zo gezond mogelijk presteren en nooit uit de bol gaan. Een wereld om van te griezelen vind ik dat.


Vladimir Spidla is Tsjech en eurocommissaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij vindt dat een bedrijf mag weigeren iemand in dienst te nemen omdat hij rookt. Dat antwoordde hij op een vraag van een Brits bedrijf. Bij Dotcom Directories, een callcenter, waren ze van oordeel dat rokers vaker ziek zijn dan niet-rokers en dat ze stinken. En ook dat rokers minder slim zijn dan anderen omdat ze alle waarschuwingen over het feit dat roken hun gezondheid schaadt, negeren. Reden genoeg volgens hen om rokers te weigeren bij sollicitaties, ongeacht hun kwaliteiten.Stel je even voor dat een werkgever zou zeggen, een sollicitant die HIV positief is, komt bij ons niet in dienst, of jonge vrouwen niet omdat die zwanger kunnen worden en dus waarschijnlijk gemiddeld langer afwezig in hun loopbaan.Niet alleen meneer Spidla maar een groot stuk van Europa zou op zijn achterste poten staan. Vast en zeker en terecht.Zelf ben ik pas sinds mijn vijftigste clean, dat is zeven jaar. Sinds ik niet meer rook, verdraag ik al evenmin de geur van sigaretten in kleren of in huis. Ik ben ook erg blij met de maatregel dat in kantoren of in openbare ruimtes niet meer mag gerookt worden.Van de mensen die ik graag zie, hoop ik dat ze het binnenkort eindelijk helemaal zullen kunnen laten, dat roken. Ik weet dat ze ontzettend hun best doen om er vanaf te komen, omdat ze zelf heel goed beseffen dat het "hun gezondheid schaadt". Wie zou dat nog durven ontkennen? Maar ik ben niet van oordeel dat rokers moeten behandeld worden als een soort lepralijders. Verbied ze om te roken waar het anderen schaadt, help ze met programma's en andere vormen van ondersteuning om het op te geven. Maar het recht om ze daarom een job te ontzeggen, lijkt mij toch echt wel héél ver over de schreef gaan.Roger Blanpain zei gisteren in het journaal terecht dat het tot de privacy van een mens behoort om te roken of niet te roken. En dat een werkgever niet het recht heeft zich daarmee te bemoeien.Nu ziekenfondsen cholesterolbestrijdende margarines gaan terugbetalen, zullen werkgevers straks misschien ook nog stellen dat het bewaken van je cholesterol, een rechtlijnig seksleven, nulgebruik van alcohol en het niet beoefenen van gevaarlijke sporten tot de voorwaarden zullen behoren om recht te hebben op een job.Een wereld van perfecte mensen die onder het alziend oog van big brother zo lang mogelijk en zo gezond mogelijk presteren en nooit uit de bol gaan. Een wereld om van te griezelen vind ik dat.