Big Brother

© BELGAIMAGE

Claude Makélélé wil en moet KAS Eupen in eerste klasse houden. Betekent zijn verblijf in de Oostkantons na een mislukte start bij Bastia het echte begin van zijn trainerscarrière?

Negen augustus 2014. Een dik kwartier voor tijd maakt Christopher Maboulou met zijn tweede goal de 3-3 voor Bastia tegen Marseille. Voor de aftrap zegt de nieuwe trainer van l’OM, Marcelo Bielsa, nog iets tegen zijn collega aan de overkant. ‘Je was een crack.’ Mooi compliment uit de mond van de Argentijnse bullebak.

Vier maanden later bevindt Claude Makélélé zich opnieuw in de Commanderie van Marseille, om er in het gezelschap van zijn vriend Zinédine Zidane naar Bielsa te luisteren in het kader van het behalen van zijn trainersdiploma. Hij heeft tijd, want hij is kort daarvoor ontslagen als coach van Bastia. Drie jaar later pas gaat hij weer aan de slag als hoofdtrainer, bij Eupen. Daarvoor moet hij wel zijn mentor in de steek laten, Paul Clement, met wie hij vorig seizoen verrassend Swansea, nu voorlaatste in de stand, in de Premier League heeft gehouden.

In Eupen moet hij meteen een brandje blussen tussen Mickaël Tirpan en Nicolas Verdier.Dat doet hij met gemak. ‘Ik herinner me hem van op tv toen ik jong was’, zegt Verdier. ‘Onwezenlijk dat hij nu mijn trainer is.’ Ook de andere Fransman uit de kern, Jordan Lotiès, is trots. ‘Hij heeft mee de geschiedenis van het Franse voetbal bepaald.’ Toen Makélélé in 2003 weg moest bij Real om plaats te maken voor David Beckham,vroeg Zidane openlijk: ‘Waarom een nieuwe goudlaag op je Bentley aanbrengen als je net de motor kwijt bent geraakt?’

Te braaf

De familie Makélélé heeft iets met België. Begin jaren zestig trad grootvader Vicky Longomba al in Brussel op, als gevierd rumba-artiest en zanger van het Tout Puissant Orchestre Kinshasa (afgekort tot TPOK Jazz). Vader André-Joseph maakte in 1974 zelfs deel uit van het Zaïrese nationale elftal dat zich kwalificeerde voor het WK in Duitsland. Het was de eerste keer dat een team uit zwart Afrika een WK-eindronde bereikte, al incasseerden de Léopards van papa Soukous, zoals Makélélé senior genoemd werd, wel vijftien tegengoals in de groepsfase. Een record. Toch worden ze bij hun terugkeer thuis in Kinshasa als helden onthaald. Voor de oudere Congolezen zal Claude Makélélé, op dat moment één jaar oud, altijd de zoon van André-Joseph blijven.

Na het WK ontvlucht papa Makélélé Zaïre en gaat in België in de tweede klasse voetballen voor een club waarvan de zoon zich de naam niet meer herinnert. Op zijn vierde verlaat het gezin, met Claude en zijn acht broers en zussen, in 1977 het land en vestigt zich in het Franse Boussy-Saint-Antoine nabij Parijs. Daar begint Claudes voetbalavontuur bij Brest. Later volgen nog Nantes, Marseille, Celta de Vigo, Real Madrid en Chelsea.

Die spelersloopbaan sluit hij af op zijn 38e bij PSG, waar hij zich nog drie jaar bezighoudt met zijn ervaring door te geven aan jong talent. We zijn dan 2011, het jaar waarin de Qatari’s in Parijs arriveren. Makélélé krijgt de hem beloofde job van technisch directeur niet. Die gaat naar Leonardo. De huidige trainer van Eupen wordt diens assistent en later, nog steeds bij PSG, hulptrainer van Carlo Ancelotti.In 2014 probeert hij het op eigen vleugels bij Bastia. ‘In het begin waren we in de wolken met zo’n naam, maar het liep al snel verkeerd’, zegt Julian Palmieri, nu bij Metz maar toen bij de Corsicaanse club. ‘Hij vroeg nieuwe spelers en kreeg ze niet. Hij was toen veel te braaf, had harder moeten aandringen. Tactisch vond ik hem zeer sterk. Als hij over voetbal praat, luister je. Hij wilde altijd een voetballende oplossing, maar bij een kleine ploeg als Bastia lukt dat niet altijd. Soms moet je gewoon de bal achterin wegtrappen, maar dat wou hij niet.’

Stamford Bridge

Na anderhalf jaar onder de radar kan hij aan de slag bij AS Monaco, nadat Roman Abramovitjs de lof zong over zijn ex-speler bij de eigenaren Dmitri Rybolovlev en Vadim Vasiljev. Maar het klikt niet met de Portugese entourage van hoofdtrainer Leonardo Jardim,en vijf maanden later is ook die passage afgelopen. In de zomer van 2016 maakte hij deel uit van de technische commissie van de UEFA tijdens het EK, maar het veld bleef hem trekken, waardoor hij in januari van dit jaar als hulptrainer bij Swansea belandt. Tot op 6 en 7 oktober het jaarlijkse Aspire4Sport-congres op Stamford Bridge plaatsvindt, Makélélés oude voetbalthuis. Wanneer hij daar het woord neemt, looft hij de evolutie die het voetbalproject in Qatar ondergaat, via het nationale opleidingsinstituut Aspire. Andreas Bleicher, directeur van Aspire en bestuurslid van KAS Eupen, hoort het graag en spreekt hem aan. Na Makélélé mag Josep Colomer praten. Het sportief discours van de voormalige jeugddirecteur van Barcelona, vandaag sportief directeur van AS Eupen, bevalt de Congolese Fransman wel. Twee weken voor hij in Eupen aan de slag gaat, geeft hij zijn akkoord om aan het voetbalproject in België mee te helpen, wat op 6 november uitmondt in een contract van twee en een half jaar. Eerst moet er wel afscheid genomen worden van Jordi Condom, aan boord sinds de overname van Eupen door de Qatari’s in 2012.

Met Makélélé is er nu een duidelijke link tussen Eupen, PSG, Aspire en QSI, het investeringsfonds in de Parijse topclub. De voorzitters van beide clubs, Tariq Abdulaziz Al Naama en Nasser Al-Khelaifi,zijn goeie vrienden. Zoals hij vorige week in de Franse sportkrant L’Equipe aangaf, staat Bleicher open voor een partnerschap met PSG, overtuigd dat er vroeg of laat een jong talent van PSG in zijn ploeg zal spelen.

Dat valt goed, want sinds de komst van Antero Henrique bij de sportieve leiding en Luis Fernandez bij de jeugdopleiding is PSG op zoek naar een satellietclub. In dat opzicht lijkt Makélélé, met zijn verleden bij PSG en zijn reputatie als raadgever voor jong talent de ideale verbindingsman.

Maar eerst moet hij dus voor 11 maart, einde van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League, het behoud verzekeren.

DOOR NICOLAS TAIANA – FOTO BELGAIMAGE

‘Soms moet je gewoon de bal achterin wegtrappen, maar dat wou hij niet.’ Julian Palmieri

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content