Biden bevestigt militaire steun voor Taiwan bij Chinese aanval

4 augustus. China houdt militaire oefeningen na het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan. © GettyImages

Amerikaanse troepen zouden Taiwan beschermen mocht China het eiland aanvallen. Dat bevestigde de Amerikaanse president Joe Biden in een donderdag opgenomen interview met de zender CBS.

Op de vraag of “Amerikaanse mannen en vrouwen Taiwan zouden verdedigen in het geval van een Chinese aanval”, antwoordde Biden “ja”.  Na het interview verklaarde een official van het Witte Huis echter aan de zender dat het Amerikaanse beleid niet is gewijzigd en dat de VS zich niet officieel uitspreken over het al dan niet beschermen van Taiwan met Amerikaanse troepen.  Biden had zich in mei tijdens een trip naar Japan ook al scherp uitgelaten over de kwestie.

In augustus reisde de Amerikaanse toppolitica en partijgenote van Biden, Nancy Pelosi, naar Taiwan. Dat veroorzaakte zware spanningen met China.  De communistische leiding in Peking ziet Taiwan als deel van China en dreigt met een verovering. De VS hebben zich op vlak van defensie aan Taiwan verbonden, vooral via wapenleveringen. Militaire bijstand bij een aanval werd bewust in het midden gelaten.

Kandidatuur 2024

Joe Biden heeft nog niet met zekerheid beslist of hij in 2024 opnieuw kandidaat zal zijn bij de presidentsverkiezingen. Dat blijkt intussen uit een interview met de Amerikaanse zender CBS.

“Het is mijn intentie om opnieuw op te komen, heb ik gezegd. Maar dat is maar een intentie. Is het een duidelijke beslissing om opnieuw kandidaat te zijn? Dat zal nog moeten blijken”, antwoordde Biden op een vraag over zijn toekomstplannen.  Biden is de oudste verkozen president van de Verenigde Staten ooit. Op 20 november viert hij zijn tachtigste verjaardag. Op het einde van een eventuele tweede termijn zou hij 86 zijn.

Partner Content