‘Beveiligde gevangeniscomputer handig voor misdrijven’

Gevangenis Beveren, met computer in de cel © Belga

“Beste journalist, wij kunnen vanuit onze cel al maanden naar hartenlust mailen. Veel gedetineerden zetten hun criminele activiteiten langs deze weg verder. Groeten uit de gevangenis.” Dat mailde een gedetineerde vanop een computer die geen gewoon mailverkeer had mogen toelaten.

De niet nader genoemde gedetineerde zit opgesloten in de nieuwe gevangenis van Beveren. Hij mailde zijn bericht naar een journalist van Het Nieuwsblad die over de zaak bericht.

De nieuwe gevangenis in Beveren ging prat op haar streng beveiligd computersysteem. Via Prison Could, een intranetsysteem, zouden gevangenen in hun cel toegang krijgen tot een beperkt aantal sites, die bijvoorbeeld nuttig waren om naar werk te zoeken, of om een film te kunnen bestellen.

Afgesloten

Maar zo voegde men er bij de introductie, ietwat triomfantelijk, aan toe: het systeem zal niet gebruikt kunnen worden “om met elkaar of met de buitenwereld te chatten”. Gewoon mailen was er ook niet bij, werd gezegd.

Gevangenen vonden al snel een simpele manier om alle beperkingen te omzeilen en, volgens de mailende gedetineerde, zelfs criminele activiteiten te ontplooien.

De gevangenisdirectie heeft intussen enkele websites van Prison Cloud laten afsluiten.

Beveren en Leuze zijn de enige Belgische gevangenissen met een dergelijk systeem.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content