Bestelde mondmaskers zijn niet geleverd, mogelijk door fraude

mondmasker in de apotheek

De door België bestelde mondmaskers zijn niet geleverd omdat er mogelijk sprake is van fraude door een producent in Turkije. Dat meldde het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zondagavond. Het dossier is overgemaakt aan het Brussels parket, dat voor het internationale luik ondersteund wordt door het federaal parket.

De leverancier had in principe nog tot middernacht om de maskers te leveren, maar dat is niet gebeurd. De Block onderzoekt samen met haar beleidscel en de administraties alternatieve pistes. De minister had eerder al laten weten dat begin volgende week een eerste, beperkte lading maskers verwacht worden. ‘Die zullen we onder onze zorgverleners verdelen. Daarnaast hebben we verschillende contacten met andere leveranciers die nu in een stroomversnelling komen. We hopen binnenkort met goed nieuws daarover te komen’, aldus De Block.

Viroloog Marc Van Ranst en de voorzitter van het zorgnetwerk Emmaüs, Inge Vervotte, hadden in De zevende dag reeds gewaarschuwd dat de mondmaskers die de overheid heeft besteld voor zorgmedewerkers die in aanraking komen met het coronavirus, er niet dreigden te komen.

België plaatste enkele weken geleden een grote bestelling voor mondmaskers en andere soorten van beschermingsmateriaal in het kader van een Europese groepsaankoop. Maar die bestelling laat dus op zich wachten. ‘De levertijd loopt nog, maar dat venster om maskers te krijgen, dat is aan het sluiten’, waarschuwdeVan Ranst. ‘Men doet heel erg zijn best, maar het is niet zeker dat die er gaan komen. En dan is dat een heel groot probleem. We hebben die maskers echt wel nodig.’

Later plaatste hij een oproep aan de bevolking om maskers te schenken aan ziekenhuizen.

Vervotte: ‘Dit gaat om een bestelling van 5 miljoen euro waarvan een groot gedeelte naar de huisartsen zou gaan en een deel zou verdeeld worden naar de ziekenhuizen.’ De oud-minister stelde dat niet-levering een ‘drama’ zou zijn waardoor het zorgpersoneel in een ‘onveilige en onverantwoorde situatie’ kon terechtkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content