Opinie

Joël De Ceulaer

‘Beste VRT, red onze tieners!’

Joël De Ceulaer Was redacteur bij Knack van 1999-2011 en van 2013-2015

Joël De Ceulaer vindt dat de VRT een soort Facebook voor jongeren moet maken.

Beste Leo Hellemans,

Leo Hellemans
Leo Hellemans© Belga

Ik heb een verzoek voor u. Een belangrijk verzoek. Een smeekbede, eigenlijk. En het is niet eens voor mijzelf dat ik het vraag, het is voor onze kinderen en kleinkinderen.

Als gedelegeerd bestuurder van de VRT bent u momenteel volop met de Vlaamse overheid aan het onderhandelen over een nieuwe beheersovereenkomst. Daarin moet te lezen staan wat wij allemaal mogen verwachten in ruil voor het belastinggeld dat u elk jaar incasseert.

Dat u met dat geld radio- en televisieprogramma’s zult blijven maken, spreekt vanzelf – u leidt niet voor niets de Vlaams Radio en Televisie. Tegelijk is het nu al duidelijk dat u ons ook voortdurend digitaal en mobiel zult willen voorzien van informatie en duiding. Het zou in deze 21ste eeuw nogal belachelijk zijn om dat niet te doen. Radio en televisie hebben nu eenmaal het gezelschap gekregen van laptop, tablet en smartphone. De media zijn onafgebroken in beweging, en dus mag ook de VRT niet stilstaan.

Mijn verzoek sluit daarbij aan. De belangrijkste media van deze tijd zijn de sociale media. Vooral Facebook heeft een bereik en een impact die ronduit verbluffend zijn. Ik heb dat maar van horen zeggen, overigens, want ik heb zelf nooit op Facebook gezeten en daar ben ik blij om, want die site heeft zich ontpopt tot een monster waaraan de gebruiker zich met huid en haar moet uitleveren. Ook onze kinderen en kleinkinderen. Zodra het jonge volkje deftig kan lezen en schrijven, moet het tegenwoordig een eigen Facebook-account hebben.

U voelt mijn vraag al komen. Zou het geen idee zijn als de VRT haar missie niet alleen zou verruimen naar de digitale, maar ook naar de sociale media? Is de openbare omroep niet bij uitstek geplaatst om een sociaal medium te creëren waar kinderen en jongeren veilig met elkaar in contact kunnen komen – zonder die inbreuken op hun prille privacy, zonder die commerciële boobytraps en andere wolfijzers en schietgeweren waarvoor een mens op het internet moet uitkijken? Ik heb uit de reacties op de eerste versie van dit stukje ondertussen begrepen dat Ketnet al een community heeft voor de jongsten onder ons. Maar een reddingsoperatie voor onze tieners: simpel zal het niet zijn, maar is dat geen constructief idee waar de Vlaamse samenleving iets aan heeft?

Vriendelijke groet,

Joël De Ceulaer

Beste Joël,

Bedankt voor jouw bezorgdheid. Sinds 2012 biedt Ketnet kinderen tot 12 jaar een veilige online-omgeving met Ketnet.be. Daar kunnen ze een profiel aanmaken en met elkaar communiceren, de Ketnet-webredactie houdt er dagelijks een oogje in het zeil. In totaal zijn er bijna 500.000 profielen aangemaakt, uiteraard zitten daar wel mogelijk een aantal dubbele accounts tussen maar met 60.000 aanmeldingen de voorbije drie maanden en met bijna 16 miljoen statusupdates sinds de start is Ketnet.be de meest actieve community voor kinderen in Vlaanderen.


Met vriendelijke groeten, Maarten Janssen, netmanager van Ketnet, en Hans Van Goethem, woordvoerder VRT

Partner Content