Wouter Van Besien (Groen)

‘Beste Gwendolyn, de geëngageerde burger komt er bekaaid vanaf met je voorstellen’

Wouter Van Besien (Groen) Fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad voor Groen

Groen-voorzitter Wouter Van Besien schrijft een open brief aan Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten over haar manifest ‘De geëngageerde burger’: ‘Ik vrees dat de geëngageerde burger er flink bekaaid vanaf zal komen als jouw voorstellen ooit praktijk worden’

Beste Gwendolyn

Ik ben een geëngageerde burger. Ik zit in het verenigingsleven, ben lokaal betrokken, ben politiek actief en doe graag en regelmatig mee aan buurtinitiatieven. Jij hebt dus een boek voor mij geschreven want ik ben iemand die de mouwen opstroopt en het zelf doet. Ik heb de overgang gemaakt van inspraak naar participatie, allemaal kenmerken die jij de geëngageerde burger toedicht.

En toch herken ik mij echt niet in wat jij voor mij als geëngageerde burger in petto hebt. Integendeel zelfs. Ik vrees dat ik er flink bekaaid vanaf zal komen als jouw voorstellen ooit praktijk worden. Die versterken de geëngageerde burger helemaal niet, integendeel, ze werken die tegen in zijn of haar engagement.

Zo wil je dat ik voortaan zelf mijn loon- en arbeidsvoorwaarden afspreek met mijn werkgever: weg met de cao’s en het sociaal overleg. Leg eens uit, Gwendolyn, op welke manier een geëngageerde burger hierdoor sterker wordt? Het gevolg is immers dat die burger er alleen voor zal staan, hij zal geïsoleerd en zonder ondersteuning van anderen in een onderhandeling moeten stappen.

Dat sociaal overleg is trouwens ook belangrijk voor de ondernemers. De dag dat ik een bedrijf opricht, wil ik dat ik vertegenwoordigd ben, dat er voor mijn belangen opgekomen wordt. En wil ik ook een sterke overheid die, pakweg, de fiscale fraude aanpakt, zodat ik zelf niet met oneerlijke concurrentie wordt opgescheept.

Jij vindt dat de overheid zich uit een vervoersmaatschappij als De Lijn moet terugtrekken. Een kijk in het buitenland leert mij veel: de geëngageerde burger heeft daar af te rekenen met een slechtere dienstverlening. Ik zal het mogen vergeten om ’s avonds op een niet-rendabele lijn nog thuis te raken van een vergadering waar ik als geëngageerde burger de mouwen wou gaan opstropen. Ik zal me dus met de auto moeten verplaatsen waar ik vroeger de bus kon nemen, wat lijnrecht ingaat tegen mijn engagement voor het klimaat. Wou ik nu net ook daarvoor mijn mouwen opstropen.

Het is jouw droom om zoveel mogelijk regels af te schaffen en die te vervangen door principes want die regels worden misbruikt om grote mobiliteitsprojecten te laten verzanden in een moeras van procedures, is jouw ervaring. Ik moet zeggen, als geëngageerde burger ben ik blij dat ik mij op een aantal regels kan beroepen om dwaze Oosterweelprojecten die mijn gezondheid en die van duizenden andere omwonenden bedreigen, een halt toe te roepen.

Beste Gwendolyn,

Ik vind jouw optimisme en enthousiasme voor de geëngageerde burger heel aanstekelijk maar wees eerlijk, ook jij weet dat een deel van de burgers in onze samenleving nooit aan de standaarden zal kunnen voldoen die jij vooropstelt. Er zijn burgers die teveel materiële bekommernissen hebben. Er zijn burgers die gezondheidsproblemen hebben of zich bekommeren om de gezondheidsproblemen van anderen. Die groep van mensen, voor wie het veel moeilijker is om actief engagement en participatie tentoon te spreiden, zal er nog veel bekaaider van afkomen dan ikzelf als jouw voorstellen ooit werkelijkheid worden. Omdat anderen die mensen niet meer kunnen of mogen verdedigen. Omdat iedereen maar voor zichzelf moet opkomen.

Veel van je voorstellen komen neer op het terugdringen van de bescherming en van de samenwerking tussen mensen. Ik ga alvast mijn mouwen opstropen om ervoor te strijden dat die voorstellen door de volgende regeringen niet worden doorgevoerd.

Dat is mijn engagement.

Vriendelijke groeten,

Wouter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content