Besparingen VRT: Raad van Bestuur roept arbitragecommissie samen

© Belga

De Raad van Bestuur van de VRT is kritisch voor de besparingen die de Vlaamse regering oplegt. Omdat de regering aan de beheersovereenkomst raakt, wordt een arbitragecommissie samengeroepen. De vakbonden beloven een ‘hete herfst’.

Vooral de vertegenwoordigers van CD&V in de Raad van Bestuur zouden kritiek hebben op de besparingen.

‘Zwaarder dan gemiddeld’

De openbare omroep moet volgend jaar 22 miljoen euro besparen op een totale vergoeding die door de Raad van Bestuur als ‘correct’ wordt omschreven.

‘De nieuwe Vlaamse regering legt de openbare omroep nieuwe besparingen op, dit in een budgettaire context waarbij inspanningen gevraagd worden aan iedereen. Niettemin stelt de Raad van Bestuur vast dat de gevraagde inspanning zwaarder is dan gemiddeld’, stelt het orgaan.

Arbitragecommissie

De bestuurders wijzen op de engagementen die de Vlaamse regering is aangegaan in de beheersovereenkomst, die nog loopt tot 2016.

‘De Raad stelt vast dat de huidige beheersovereenkomst met het nieuwe regeerakkoord de facto werd aangepast. Daarom geeft ze de gedelegeerd bestuurder de opdracht de voorziene arbitragecommissie te laten bijeenroepen om de wederzijdse engagementen opnieuw tegen het licht te houden.’

De arbitragecommissie bestaat uit een voorzitter aangeduid door het Vlaams parlement, twee leden van de Vlaamse regering, de voorzitter en de gedelegeerd bestuurder van de VRT. De commissie wordt volgens de beheersovereenkomst enkel opgericht ‘in het geval een van de partijen manifest zijn engagement niet zou nakomen’.

‘Hete herfst’

De vakbonden overhandigden bij aanvang van de vergadering een brief, waarin ze pleiten voor het behoud van de huidige 2.338 voltijdse equivalenten.

‘Samen met andere getroffen instellingen zal het VRT-personeel actie blijven voeren tegen de besparingen. Een hete herfst brengt hopelijk terug wat warmte in dit huis’, schreven ze daarin.

Alernatief

De bestuurders hebben de vakbonden verzekerd dat hun alternatief besparingsplan, waarin alle jobs behouden blijven, zal worden bestudeerd.

Donderdag hebben de bonden een overleg met de directie. Volgens de Raad van Bestuur moet het sociaal overleg alle kansen krijgen om een consensus te vinden over een evenwichtige verdeling van de besparingen over personeel en aanbod. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content