Besparingen VRT: ‘Natuurlijke afvloeiingen zullen niet volstaan’

Sven Gatz © Belga

De besparingen in de cultuursecor zullen banenverlies met zich meebrengen. Ook bij de VRT gaan er jobs verloren. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz aangekondigd.

Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open VLD) vreest dat er bij de VRT personeel zal moeten verdwijnen. In tegenstelling tot de vorige efficiëntieoefeningen bij de openbare omroep zullen natuurlijke afvloeiingen ditmaal niet volstaan, zo erkende hij donderdag in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Over het verdwijnen van bijvoorbeeld een radiozender als MNM wou de minister zich niet uitspreken. Wel spoorde hij de openbare omroep aan om meer in te zetten op digitale content.

‘Kunstensector mag niet in Calimero-valletje trappen

Gatz verdedigde zich in De Ochtend op de storm van kritiek op de besparingen die de Vlaamse regering op Cultuur en Media gaat doorvoeren. De nieuwe minister toonde begrip voor de woedende reacties uit de sector en aanvaardt dat er protest zal komen, maar er is volgens hem nu eenmaal een gebrek aan middelen. Het jobverlies is ‘ernstig, maar ook niet zo dramatisch als men nu laat uitschijnen’. Gatz vraagt de sector ook ‘niet te snel in het Calimero-valletje te trappen’. In 2016 komt er een nieuw kunstendecreet en mogelijk is er dan meer economische ruimte. De herziening van het decreet blijft echter ‘een moeilijke inhoudelijke oefening’, maar die in overleg met de sector zal gebeuren.

Survival of the fittest

Door de nu aangekondigde besparingen dreigen volgens Gatz ‘initiatieven en instellingen die nu onder of op de grens van levensvatbaarheid zitten’ het ‘moeilijk te krijgen’. De Vlaamse minister vraagt zich dan ook af of het zin heeft middelgrote instellingen net te weinig subsidies te geven, waardoor ze nu onmiddellijk in acute moeilijkheden komen. Net als in andere sectoren is er volgens Gatz ook in de cultuursector ‘een survival of the fittest’. ‘De besten blijven bestaan, ook in cultuur (…) Er zijn er die het niet kwaad doen, maar misschien ook niet goed genoeg.’ Van verschraling is volgens hem echter geen sprake.’Vlaanderen is de laatste twintig jaar er enorm op vooruitgegaan. Er komt geen verschraling zodat we in een culturele woestijn terechtkomen.’ (Belga / JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content