Beslag op 17 miljoen euro aan onroerend goed van regisseur Franco Dragone

© BELGA IMAGES

Een villa, appartementen aan de zee, bouwgronden… De waarde van de onroerende goederen van spektakelregisseur Franco Dragone waarop de rechtbank beslag legde, bedraagt 17 miljoen euro. Het gerechtelijk onderzoek zit in de laatste rechte lijn.

Ernstige en georganiseerde internationale belastingfraude, witwassen van geld, actieve corruptie en fraude met subsidies. Dat zijn de strafrechtelijke aanklachten die al enkele jaren wegen op de schouders van de Belgisch-Italiaanse regisseur Franco Dragone, bekend van Cirque du Soleil. Het vermoeden van onschuld geldt, maar hij is in beschuldiging gesteld. Hij staat centraal in een gerechtelijk onderzoek dat in 2012 in Bergen werd geopend. Via zijn wijdvertakte groep in vele belastingparadijzen zou hij tussen 2005 en 2012 tientallen miljoenen euro’s hebben gefraudeerd en witgewassen.

Offshore

Die miljoenen zijn in wezen royalty’s, met name auteursrechten die Dragone opstreek voor zijn shows van de laatste 25 jaar. Deze royalty’s werden uiteindelijk geïnd door Canterlo Limited, het offshore ‘erfgoed’-bedrijf dat Dragone op 7 december 1998 oprichtte in Tortola, op de Britse Maagdeneilanden.

De kolossale bedragen zijn nooit bij de Belgische belastingautoriteiten aangegeven als professionele inkomsten. Ze zijn braaf in de schaduw van de palmbomen blijven staan op verschillende rekeningen van de Maagdeneilanden bij de FirstCaribbean International Bank, waaronder die van Canterlo. Daarom gaat het telkens wanneer een dollar van deze rekeningen opnieuw geïnjecteerd wordt in de Belgische economie, in de ogen van justitie technisch gezien om witwassen van zwart geld.

De architect van deze cashmachine? Audit en belastingadviesgigant Ernst & Young, waarvan de vertegenwoordiger in Montreal nog moet worden gehoord door onderzoekers in Canada. Andere onderzoekstaken moeten worden uitgevoerd voordat het onderzoek wordt voltooid en het dossier naar de aanklager doorgestuurd – waarschijnlijk niet voor juni 2019.

De Bergense rechter Alain Blondiaux stelde twee krachtige daden tijdens het onderzoek. Ten eerste, Dragone aanklagen voor belastingontduiking, witwassen en corruptie in december 2015. Ten tweede, zoals onze collega’s van L’Echo onthulden in december 2016, conservatoir beslag leggen op het onroerend goed van de regisseur op het Belgische grondgebied.

17 miljoen euro

Le Vif / L’Express, het Franstalige zusterblad van Knack, onthult nu de details van deze indrukwekkende inbeslagname van 17 miljoen euro. Een cijfer dat het natrok bij een veelvoud aan bronnen.

De goederen in kwestie? De nieuwe villa die Dragone in de Valère Beaufortlaan in Haine-Saint-Pierre bouwde, geschat op 8,5 miljoen euro. Twee appartementen met uitzicht op zee aan de dijk bij De Panne. Twee andere, bescheidere appartementen, in de Jules Destréestraat in La Louvière. Maar ook verschillende bouwpercelen in de Borinage.

Een conservatoir beslag is geen confiscatie. Dragone kan nog steeds van deze goederen genieten. Het is de taak van een rechter, indien de correctionele rechtszaak plaats heeft, om de hoeveelheid belastingfraude en witwassen van geld in te schatten, evenals de boetes en gevangenisstraffen die ermee overeenstemmen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content