‘Beschuldigingen Bart De Wever slaan nergens op’ (Groen)

Bart De Wever © Belga

Bart De Wever pikt het niet dat Meyrem Almaci, voorzitster van Groen, de N-VA ervan beschuldigt aan politieke benoemingen te doen. Het is daarentegen Groen zelf “dat over de schreef gaat”, reageert De Wever. Almaci noemt de beschuldigingen van De Wever”pure intimidatie en klinkklare onzin”.

“Als partij zelf de meest kwalijke vorm van politieke benoemingen gebruiken, en vervolgens anderen kapittelen op een correcte houding, dat is gewoon hypocriet. Almaci zou beter de hand eens in eigen boezem steken, vooraleer met het vingertje anderen aan te wijzen. Ik heb van Groen geen enkele les in deontologie te ontvangen.”

Groen verzamelde op pinkstermaandag op de Grote Markt van Antwerpen om één jaar regering-Michel te evalueren. Naast tal van gebroken verkiezingsbeloftes hekelde voorzitster Meyrem Almaci ook de politieke benoemingen die N-VA toepast. Bart De Wever heeft er naar eigen zeggen geen problemen mee dat Groen kritiek levert op het regeringsbeleid. “It’s the duty of the opposition to oppose”, zegt De Wever. De N-VA-voorzitter verduidelijkt dat politieke benoemingen voor zijn partij “uit den boze zijn”. “Wij weigeren ambtenaren, managers of CEO’s te benoemen omdat ze de juiste partijkaart hebben. Zij moeten aangeworven worden op verdienste en na een objectieve selectie.”

De Wever noemt de houding van Groen “hypocriet omdat net zij deze praktijken wel toepast, met name in Brussel waar de partij tot voor kort mee in de regering zat. “Zo probeerde Bruno De Lille zijn kabinetschef Patrick Balcaen te benoemen als directeur bij Mobiel Brussel en werd Frederic Fontaine, de kabinetschef van minister Evelyne Huytebroeck, directeur van Leefmilieu Brussel. Met alle respect, maar zo bruin hebben wij het nooit gebakken, en dat gaan wij ook nooit doen”, besluit De Wever.

Almaci: ‘Beschuldigingen slaan nergens op’

“De beschuldigingen van De Wever slaan nergens op”, reageert Almaci. Volgens haar heeft Groen tijdens de vorige legislatuur in Brussel de mogelijkheden op politieke benoemingen danig beperkt, door de invoering van een objectieve procedure. In Brussel moeten alle kandidaten voor een jury komen om hun beleidsnota te verdedigen, een jury waarin vooral specialisten in de materie zitten. Die worden weliswaar door de regering voorgesteld, weet Groen, maar aangezien het in veel gevallen ook over academici gaat, hebben die mensen een reputatie te verdedigen en lopen ze dus niet aan het handje van de regering. Bovendien moet volgens Groen elke kandidaat ook een ‘assessment’ afleggen. Niet geslaagd daarvoor betekent geen kans op aanduiding. En de Brusselse regering kan ook niet meer schuiven met geslaagde kandidaten, want is verplicht de eerst gerangschikte te nemen. De objectieve procedure werkt, aldus Almaci.

“De kabinetschef van De Lille heeft inderdaad meegedaan, maar was tweede geklasseerd, en heeft het dus niet gehaald”, zegt Almaci. “Natuurlijk zijn er heel wat mensen die een politieke kleur hebben en die meededen aan de examens. Maar ze zijn niet meer gekozen omwille van hun kleur”, luidt het. Almaci noemt de beschuldigingen van De Wever op Twitter “pure intimidatie en klinkklare onzin”.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Blijkbaar wil Bart De Wever niet herinnerd worden aan zijn verkiezingsbeloftes. En met zijn forse reactie wil hij duidelijk de aandacht afleiden van een waarheid die kwetst”, besluit de Groen-voorzitster. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content