Benoemingsronde kan regering-Di Rupo miljoenen kosten

© Belga
Simon Demeulemeester

De benoemingsronde bij overheidsbedrijven dreigt de regering-Di Rupo duur te staan komen door eventuele ontslagvergoedingen. De CEO van NMBS zou bijvoorbeeld ruim 800.000 euro vangen.

De benoemingsronde bij overheidsbedrijven die op til is, dreigt de regering-Di Rupo duur te staan komen wegens eventuele ontslagvergoedingen. Zo schrijft De Tijd.

De regering is van plan om tegen 1 juni headhunters aan te wijzen voor de benoeming van CEO’s bij de NMBS, Infrabel, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), de Nationale Loterij en Belgocontrol. Die krijgen dan een maand tijd om met een lijstje van vijf namen te komen, waaruit de regering kan kiezen. Ook de vicepremiers mogen nog kandidaten naar voren schuiven.

De verwachting is dat er veranderingen op til zijn. Maar het zal voor de regering niet evident zijn de bestaande CEO’s aan de kant te schuiven. Hun mandaat is wel afgelopen, maar ze hebben ook een arbeidscontract van onbepaalde duur. En als de regering dat wil verbreken, moet ze een ontslagvergoeding betalen.

Marc Descheemaecker, huidige topman van de NMBS bijvoorbeeld, heeft recht op twee jaar loon inclusief extra vergoedingen en bonussen, samen ruim 800.000 euro. Voor Luc Lallemand, topman van de spoornetbeheerder Infrabel, zou geen ontslagvergoeding betaald moeten worden omdat hij statutair benoemd is bij het spoor en dus niet ontslagen kan worden. Ook Jannie Haek, CEO van de tot verdwijnen gedoemde NMBS Holding, valt niet zonder werk omdat hij nu gedetacheerd is als inspecteur-generaal door de overheidsdienst Begroting. Niettemin zou hij volgens een bron ook kunnen rekenen op een ontslagvergoeding. Ook Koen Van Loo, gedelegeerd bestuurder van de FPIM, en Ivan Pittevils van de Nationale Loterij hebben recht op een ontslagvergoeding van minstens 1 jaar als de regering hen aan de kant schuift. Bij beiden komt daar nog een vergoeding bovenop, omdat ze gedurende een vastgelegde termijn niet voor bepaalde bedrijven mogen werken.

Oppositie: ‘Schaamteloze politieke benoemingen’

In de Kamer was de oppositie hard voor wat ‘schaamteloze politieke benoemingen’ genoemd werden. Premier Elio Di Rupo (PS) moest verstek geven voor het Kamerdebat, waardoor partijgenoot en minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille het oppositevragenvuur moest beantwoorden. Dat op zich was al een reden tot ontevredenheid op de oppositiebanken – waar tenminste een vicepremier als vervanger verwacht werd.

Dat Labille zich beperkte tot het voorlezen van de beslissing van het kernkabinet, zo weet Metro, kon de gemoederen niet bedaren. Stefaan Van Hecke van Groen: ‘De pot op zegt u, we geven hier geen uitleg over.’ Bij Siegfried Bracke (N-VA) viel dan weer te horen dat deze zaak een ‘schandvlek voor ons allen’ is en ‘een absolute koehandel waarover nog niet eens transparantie kan zijn’.

Er wordt ook getwijfeld of er headhuntersbureaus gevonden kunnen worden die in staat zijn om tegen 1 juli vijf kandidaten te vinden voor elk van de vijf functies die open vrij zijn.

Ook staatssecretaris Hendrik Bogaert ontevreden

De ontevredenheid over de selectieprocedure zit echter niet enkel bij de oppositie. Ook Staatsecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) liet al weten het jammer te vinden dat Selor, het selectiebureau van de federale overheid, niet betrokken wordt in de procedure. Selor zou volgens Bogaert immers garant staan voor een objectieve procedure. Dat de procedure van de overheid niet objectief zou zijn, noemt de regering onzin. Labille: ‘Een headhuntersbureau inschakelen is net wel objectief;’ aldus Labille.

CD&V niet eens met ‘onevenwicht’: ‘Open VLD te zwaar vertegenwoordigd’

De benoemingsprocedure voor topfuncties zorgt nog voor een andere reden voor ongenoegen binnen de meerderheid. Dat Open VLD in de negen belangrijkste overheidsbedrijven en twee Europese instellingen over zes topjobs beschikken, vindt CD&V onevenwichtig. Zowel bij de NMBS, Brussels Airport, FPIM, de Nationale Loterij, Belgocontrol en het Europees Rekenhof is een Open VLD’er CEO of voorzitter van een raad van bestuur. In vergelijking met CD&V en SP.A is dat bijzonder veel. Alleen de PS van Elio Di Rupo werpt met zes topjobs evenveel gewicht in de schaal als Open VLD.


CD&V gaat daar niet mee akkoord: ‘De verdeling is te onevenwichtig, de verdeling is te genereus voor een partij die zo klein is geworden’. SP.A tilt naar eigen zeggen minder zwaar aan ‘het onevenwicht.’ Vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A): ‘Men moet vooral de beste mensen hebben, dat is belangrijker dan de kleur.’

‘Het is slechts een erfenis van het verleden’, reageert een liberaal in De Morgen: ‘Het politieke evenwicht was enkele jaren geleden nog helemaal anders.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content