Ben Weyts wil trajectcontrole volledig in Vlaamse handen

Ben Weyts © Belga

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) trekt de verantwoordelijkheid voor trajectcontroles volledig naar zich toe.

Dat betekent dat in de toekomst Vlaanderen de trajectcontrole op de wegen voor honderd procent zal financieren, maar ook zelf zal beslissen waar ze komen. Dat zegt minster Weyts in De Zondag.

Op dit moment financieren de Vlaamse overheid en de steden en gemeenten de trajectcontroles op de gewestwegen. Volgens minister van Mobiliteit Weyts leidt dat telkens tot lange onderhandelingen met politiezones en gemeentebesturen over tracé en financiering, ‘met als gevolg dat beslissingen op de lange baan geschoven worden’.

“Van dat getreuzel wil ik af. Ik zal die trajectcontroles volledig naar mij toetrekken. Wij gaan die met Vlaanderen voor honderd procent financieren, in plaats van vijftig procent nu, maar we gaan ook zelf beslissen, op basis van de zwarte lijst, waar die komen”, aldus Weyts. Die zwarte lijst bevat de meest gevaarlijke wegen.

Weyts is een groot voorstander van trajectcontroles om het aantal doden op onze wegen tegen te gaan. De minister verwijst ter illustratie naar het traject Erpe-Mere – Wetteren, waar de trajectcontrole heeft geleid tot 43 procent minder ongevallen.

Dit jaar komen er al zeven trajectcontroles bij. Vanaf volgend jaar wil Weyts jaarlijks twintig nieuwe tracés. (PC/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content