‘Ben Weyts op weg om N-VA-voorzitter te worden’

© BELGA

N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts zou in de laatste rechte lijn zitten om Bart De Wever op te volgen als voorzitter van de N-VA.

Als voorzitter van het congres over confederalisme zit Ben Weyts in de laatste rechte lijn om Bart De Wever in maart op te volgen als N-VA-voorzitter, schrijft De Standaard.

Zoals bekend stelt Bart De Wever zich in maart volgend jaar na drie termijnen van drie jaar niet meer verkiesbaar voor een vierde termijn als voorzitter van de grootste partij van Vlaanderen. Officieel is er nog geen beslissing genomen, maar Ben Weyts zou de absolute favoriet zijn.

In de Wetstraat deed het gerucht dat Weyts de nieuwe voorzitter wordt vorige week al de ronde, maar dat bleek een misverstand te zijn. Het partijbestuur duidde Weyts wel aan als voorzitter van het congres rond federalisme. “Het ene voorzitterschap heeft niets met het andere te maken. Of er moet vorige week nog een vergadering zijn geweest waar ik niets van afwist”, zegt Weyts in De Standaard.

‘Eerst Vlaamse regering, daarna federale regering’

Jan Jambon, N-VA-fractieleider in de Kamer, meent dat de naam van Weyts voortdurend opduikt. “Ben zou een goede voorzitter zijn en met zijn rol als congresvoorzitter plaatst hij zich niet buiten beeld.” Zelf heeft geen ambitie. “Het voorzitterschap is voor een jongere generatie”, aldus Jambon.

Weyts zou, net als De Wever, volop voor het confederalisme willen gaan. De N-VA’er wil na de verkiezingen van volgend jaar eerst een Vlaamse regering vormen. “Daarna zou er pas aan een federale regering gewerkt worden.” (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content