‘Ben prietpraat van EU-Commissievoorzitter Barroso beu’ (John Crombez)

John Crombez (SP.A) © Belga

De Europese Commissie heeft een procedure van ingebrekestelling opgestart tegen ons land omdat volgens Europa de Belgische maatregelen tegen sociale dumping in strijd zijn met het vrij verkeer van personen. ‘Prietpraat’, aldus staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A).

“Europa zorgt er actief voor dat het probleem van sociale dumping groter wordt”. Dat zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) in De Standaard.

Crombez kreeg van Europa te horen dat de Belgische maatregelen tegen sociale dumping niet door de beu­gel kunnen. De Europese Commis­sie is een procedure van ingebrekestelling tegen ons land gestart. De Belgische maatregelen tegen detacheringsfraude zijn volgens de Commissie in strijd met het vrij verkeer van personen.

Bij detachering kunnen werknemers en zelfstandigen uit de hele Europese Unie een tijd in ons land werken terwijl ze onderworpen blijven aan de sociale zekerheid van hun land. De regering keurde vorig jaar een antimisbruikbepaling goed, om op te treden tegen illegale constructies van detachering. De Europese Commissie is het daar dus niet mee eens.

‘Bedrijven gaan failliet’

Crombez zegt “de prietpraat” van Commissievoorzitter Barroso beu te zijn. “Ze erkennen in speeches dat er een probleem is, maar laten niet toe om er iets aan te doen. Dit is de schande voorbij. Als ze het niet menen, dat ze dan zwijgen”.

De staatssecretaris moet de procedure nu uitzitten. De maatregel is evenwel nu nodig, aldus Crombez. “Als we de sociale dumping niet snel afremmen, gaan heel wat bedrijven failliet”, waarschuwt hij. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content