Bjorn Anseeuw (N-VA)

‘Belgische zwembond beloont waterpolomeisjes met sessie spartelen op het droge’

Bjorn Anseeuw (N-VA) Kamerlid voor N-VA

De Koninklijke Belgische Zwembond (KBZB) heeft er in één pennentrek voor gezorgd dat een goeie 170 meisjes hun geliefkoosde sport niet langer kunnen beoefenen. Jeugdploegen in de waterpolocompetitie zijn vandaag gemengde ploegen, maar de KBZB draait de klok nu drie kwarteeuwen terug, schrijft Björn Anseeuw (N-VA).

Je kunt het zo gek niet bedenken, maar de Koninklijke Belgische Zwembond (KBZB) van Michel Louwagie heeft er met één pennentrek voor gezorgd dat een goeie 170, meestal Vlaamse, meisjes hun geliefkoosde sport niet langer kunnen beoefenen. Jeugdploegen in de waterpolocompetitie zijn vandaag gemengde ploegen. Dat is al bijna een kwarteeuw zo, maar nu vindt de Belgische Zwembond dat het dus welletjes geweest en draaien ze de klok ineens drie kwarteeuwen terug.

De motivering: van zodra de meisjes 11 jaar zijn, mogen ze niet langer met de jongetjes spelen. De “fysiologische verschillen” worden dan te groot waardoor “de integriteit van de meisjes dan in het gedrang komt”. Dat is wel een beetje belachelijk: elke jeugdwedstrijd die ik zie heb ik te doen met de dertienjarige knul die moet verdedigen op een jonge deerne van 13. Meisjes zijn heus niet de mindere in die jeugdreeksen, ook fysiek niet. Ze zijn wel in de minderheid. En door gemengde jeugdcompetities nu te verbieden, maak je die meisjes het sporten onmogelijk. Er zijn te weinig jonge waterpolospeelsters om een aparte competitie in te richten.

‘Belgische zwembond beloont waterpolomeisjes met sessie spartelen op het droge’

Een sportfederatie moet sporten stimuleren en faciliteren. Tot voor kort was dat vanzelfsprekend. Nu niet meer. Michel Louwagie had aan twee van zijn medewerkers genoeg om van de KBZB een sportfederatie te maken die sporten onmogelijk maakt. U leest het goed, exact 2 man een een paardenkop gooien de waterpolosport terug naar de tijd van m’n oma zaliger. En wij onszelf maar op de borst kloppen met onze Westerse waarden, de gelijkheid van man en vrouw en weet ik nog wat. De meisjes zijn de klos.

Vrienden achterlaten

Zo is er Sam. Een 13-jarige meid, traint zich te pletter, schopt het tot kapitein van haar ploeg en bouwt een mooie vriendenkring op in en rond haar club. Meer nog: Sam draait moeiteloos mee bij de jongens van de U17ploeg! Sam ademt waterpolo. Op haar omslagfoto op facebook staat “Chlorine is my perfume.” En straks wordt Sam voor haar inzet en enthousiasme beloond met een sessie spartelen op het droge. Haar talent moet ze niet langer ontwikkelen en haar vrienden mag ze ook achterlaten.

Blijft de vraag: Waarom? Dit is toch erg bevreemdend: In de zwemwereld van Michel Louwagie zijn gemengde jeugdcompetities taboe. In de voetbalwereld van Michel Louwagie zijn gemengde jeugdcompetities geen enkel probleem. Meer nog: gemengde jeugdcompetities zijn op de site van de Voetbalbond het lokaas om meisjes aan het voetballen te krijgen. Freud zou er een aardige kluif aan hebben gehad.

‘Dit is toch erg bevreemdend: In de zwemwereld van Michel Louwagie zijn gemengde jeugdcompetities taboe. In de voetbalwereld zijn gemengde jeugdcompetities geen enkel probleem.’

Toen ik de eerste mail over deze beslissing in m’n mailbox kreeg, dacht ik dat het om een vergissing ging. U weet wel: zoiets dat door de mazen van het net is geglipt zonder dat iemand er acht op sloeg. Niets is minder waar: in januari werd de onzalige beslissing genomen en toen men de beslissing vanuit de Vlaamse Zwemfederatie wilde teruggedraaid zien, werd ze in maart prompt nog eens bevestigd.

Drie maal is scheepsrecht. Gisteren stond het dus voor de derde keer op de agenda op de raad van bestuur van de KBZB. Het resultaat is nu dat men gaat onderzoeken wat de “verzekeringstechnische gevolgen” zijn van een eventueel uitstel (geen afstel dus) van het verbod. Ook dat is een beetje onnozel: verzekeringstechisch zou er nu plots een probleem zijn maar we kunnen dat probleem wel een jaar of twee uitstellen. Als je iets wil verzekeren dan betaal je gewoon de verzekeringspremie. Dat was al zo in de tijd van mijn oma zaliger en dat zal binnen één of twee jaar niet anders zijn.

Gemengde Open Vlaamse Jeugdcompetitie

Wat nu gezongen Sam? Wel Sam, laat ons een gemengde Open Vlaamse jeugdcompetitie organiseren. Zo kunnen alle Sams van deze wereld blijven sporten met hun vrienden, en zich ontwikkelen tot zelfbewuste dames. Meer nog: we nodigen gelijk ook onze Waalse waterpolovrienden uit om mee te spelen in onze open Vlaamse competitie. Nooit laten we toe dat iemand je je sport afneemt. De polomeiden zullen spelen!

Partner Content