Belgische wapens voor Libische ordetroepen?

© Reuters

Joëlle Milquet (CDH) wil dat de Waalse regering onderzoekt of de wapens die België aan Libië leverde, gebruikt worden tegen de manifesterende burgers.

CDH-voorzitster en federaal minister van Werk Joëlle Milquet wil dat de Waalse regering onderzoekt of de wapens die België aan Libië leverde, gebruikt worden tegen de manifesterende burgers.In 2009 leverde België voor 11,5 miljoen euro munitie en wapens van FN Herstal aan Libië. Waals minister-president Rudy Demotte (PS) zegt dat er geen moreel probleem is voor België of de Waalse regering. Hij verwijst naar de contracten waarin bepaald werd dat die wapens enkel door het leger en voor begeleiding van humanitaire konvooien mochten gebruikt worden.

Mensenrechtenorganisaties, waaronder de Franstalige Liga voor de Mensenrechten, betwijfelen of Libië die contracten wel naleeft. Zij vrezen dat die wapens ook gebruikt worden door de ordediensten en dat zij er mee op manifesterende burgers schieten.

Milquet wil dat de Waalse regering de contracten nog eens nakijkt en vindt dat er waakzaamheid is geboden.

CD&V-senator Rik Torfs zegt dat het evident is dat een land als Libië die wapens gebruikt. Hij vindt het naïef te denken dat clausules dat zouden tegengaan en veroordeelt scherp dat geld belangrijker is dan levens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content