Belgische staat moet 300 euro per dag betalen aan 21 gedetineerden

© Belga

De gevangenen hadden aangeklaagd dat de staking van de cipiers geen minimumdienst meer toelaat.

Zestien gedetineerden van de gevangenis van Lantin, twee gedetineerden van Hoei en drie geïnterneerden van Paifve hebben gelijk gekregen voor de rechtbank van eerste aanleg van Luik, waar ze aangeklaagd hadden dat de staking van de cipiers geen minimumdienst meer toelaat. Dat bericht Le Soir donderdag.

Volgens de advocaten van de klagers kunnen hun cliënten geen familiebezoeken meer ontvangen, hebben ze geen regelmatige toegang tot de douches en is het onmogelijk geworden om producten voor hygiëne te verkrijgen. Ook de verdeling van maaltijden zou willekeurig verlopen en de activiteiten zijn geschrapt of teruggedrongen. Het zou ook onmogelijk zijn om telefoongesprekken te voeren en contact met de advocaten is moeilijk.

De rechtbank gaf de klagers gelijk en veroordeelt de staat tot een boete van 300 euro per dag en per eiser als de staat hen niet dagelijks drie maaltijden (waarvan één warme) garandeert, een dagelijkse wandeling van minstens een uur, toegang tot de telefoon en minstens drie familiebezoeken per week, een normale toegang tot de douches en bezoeken van hun advocaten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content