‘Belgische kerncentrales voldoende beschermd’

© Belga

De Belgische kerncentrales zijn momenteel voldoende beschermd om natuurfenomenen als overstromingen en aardbevingen maar ook terroristische aanslagen en vliegtuigcrashes te trotseren, zegt het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC).

Het controleorgaan doorliep in eerste lezing de stresstests die operator Electrabel overgemaakt heeft. Het gaat dus om een voorlopige evaluatie.

Electrabel moest voor de kerncentrales van Doel (Doel 1, 2, 3 en 4) en Tihange (Tihange 1, 2 en 3) via de stresstests aantonen dat de zeven kernreactoren en de daar aanwezige opslag van gebruikte kernbrandstof over een voldoende veiligheidsmarge beschikken in extreme situaties: zware aardbevingen en overstromingen, het uitvallen van de stroomaanvoer en/of de koeling of combinaties van die scenario’s.

Europa vroeg de stresstest in het licht van de ramp in het Japanse Fukushima.

Investeringen
De voorlopige conclusie luidt dat de Belgische centrales voldoende beschermd zijn. Gezien de maatregelen die Electrabel geïdentificeerd en het FANC gevraagd heeft, is een voorlopige stillegging van een van de eenheden niet nodig. “Een tussentijdse stop voor wijzigingen is voor ons niet noodzakelijk”, zei directeur-generaal Willy De Roovere. Dat wil evenwel niet zeggen dat er geen investeringen gemaakt moeten worden.

Tot het einde van het jaar zal FANC de stresstests verder analyseren, waarna het dossier naar Europa verhuist. De nationale
verslagen worden dan op internationaal vlak door de verschillende nationale veiligheidsautoriteiten onderzocht. Het resultaat daarvan
is voorzien tegen 30 april 2012. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content