Belgische F-16-missie in Afghanistan eindigt in oktober

© Belga

Vanaf oktober zullen de Belgische F-16’s niet langer aanwezig zijn op de vliegbasis van het Afghaanse Kandahar.

In oktober zou een einde moeten komen aan de aanwezigheid van de zes Belgische F-16’s op de vliegbasis van het Afghaanse Kandahar, in het kader van operatie Guardian Falcon. Dat werd vernomen naar aanleiding van het bezoek van legerchef Gerard Van Caelenberge aan de Belgische soldaten van de NAVO-troepenmacht ISAF.

Vier Belgische militaire instructeurs waren in Kandahar om een Afghaanse eenheid met Mi-17-helikopters te begeleiden en adviseren. Ondanks hun vertrek blijven er nog zowat 130 Belgen over in Kandahar. De meesten werken er in het kader van de ontplooiing van de Belgische F-16’s. Die leveren luchtsteun aan de NAVO-troepen of aan het Afghaanse leger.

Volgens Van Caelenberge zal de F-16-missie in de loop van de volgende weken beëindigd worden . Tegen eind oktober moet het volledig achter de rug zijn. In de zes jaar dat de Belgische toestellen in Kandahar operationeel waren, voerden ze meer dan 15.000 vlieguren uit. ‘En daarbij werd geen enkele fout gemaakt’, zei Van Caelenberge aan Belga. Een zestigtal andere Belgen werkt in Mazar-e-Sharif als ondersteuning voor het Duitse leger, enkele andere Belgen zijn in de omgeving van Kaboel actief. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content