Belgische bisschoppen roepen huiseigenaars op asielzoekers op te vangen

Asielzoekers © Reuters

‘Wij vragen solidaire huiseigenaars om hun woning of appartement te verhuren als opvangplaatsen voor asielzoekers’, stellen de Belgische bisschoppen en Caritas International.

De Belgische bisschoppen en Caritas International lanceren een oproep aan ‘solidaire’ huiseigenaars met de vraag hun woning of appartement te verhuren als opvangplaatsen voor asielzoekers.

‘Vandaag dreigt een groeiend tekort aan individuele woningen voor asielzoekers’, meldt een gezamenlijk persbericht van Caritas International en de Bisschoppenconferentie. ‘Daarom wil Caritas International een beroep doen op het solidariteitsgevoel van huiseigenaars.’

‘Wij vragen congregaties, parochies en de christelijke gemeenschap in de brede zin van het woord om na te gaan op welke manier ze aan deze oproep gevolg kunnen geven, zoals ook paus Franciscus ons uitnodigt om onze deuren te openen voor de medemens die op zoek is naar de bescherming van een staat’, schrijven de Belgische bisschoppen.

Correcte huurprijs

De huizen en appartementen die gezocht worden moeten bewoonbaar zijn, met de nodige sanitaire voorzieningen en een kookhoek en voor minstens zes maanden beschikbaar. Caritas International neemt het beheer over tijdens de verhuurperiode: de organisatie betaalt een correcte huurprijs en staat garant voor het goede onderhoud van de woning.

‘We kunnen momenteel de nodige sociale begeleiding verzekeren in Brussel, Mechelen, Antwerpen, Oostende, Luik, Seraing, Verviers en Charleroi’, meldt het persbericht van de Belgische bisschoppen. ‘Maar buiten deze steden zoeken we nog woningen voor mensen die erkend zijn als vluchteling.’ (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content