De raad oordeelt dat die publicatie gebeurde zonder de expliciete toestemming van de families. De Zwitserse Persraad boog zich uit eigen initiatief over de zaak. De deontologische instantie legt uit dat journalisten foto's van slachtoffers van verkeersongevallen mogen tonen, op voorwaarde dat de naasten expliciet hun toestemming verlenen aan de publicatie.

Die instemming mag niet als sowieso verworven gelden, zelfs indien de foto's van de slachtoffers toegankelijk zijn voor het publiek in een rouwkapel en tijdens de begrafenisplechtigheid. De redacties mogen de afbeeldingen niet gebruiken in hun reportages zonder de toestemming van de naasten.

Daarnaast mogen de media niet onvoorwaardelijk afbeeldingen uit een blog overnemen, zelfs indien die blog zonder daarvoor te moeten betalen toegankelijk is voor het publiek. De media mogen dus niet afleiden dat de afbeeldingen toegankelijk zijn en gereproduceerd mogen worden in een andere context, onderstreept nog de Persraad. De privésfeer van de betrokken personen moet dus gerespecteerd worden, ook bij spectaculaire ongevallen, misdaden en rampen.

Raad voor de Journalistiek

Bij het ongeval in Sierre in maart dit jaar kwamen 28 Belgen, onder wie 22 kinderen, om het leven. Foto's van de slachtoffers verschenen in de Belgische, Zwitserse en bij uitbreiding Europese media. In Vlaanderen dienden twee familieleden van slachtoffers een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. Die klacht is in der minne geregeld met de hoofdredacties van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. (Belga/INM)

De raad oordeelt dat die publicatie gebeurde zonder de expliciete toestemming van de families. De Zwitserse Persraad boog zich uit eigen initiatief over de zaak. De deontologische instantie legt uit dat journalisten foto's van slachtoffers van verkeersongevallen mogen tonen, op voorwaarde dat de naasten expliciet hun toestemming verlenen aan de publicatie. Die instemming mag niet als sowieso verworven gelden, zelfs indien de foto's van de slachtoffers toegankelijk zijn voor het publiek in een rouwkapel en tijdens de begrafenisplechtigheid. De redacties mogen de afbeeldingen niet gebruiken in hun reportages zonder de toestemming van de naasten. Daarnaast mogen de media niet onvoorwaardelijk afbeeldingen uit een blog overnemen, zelfs indien die blog zonder daarvoor te moeten betalen toegankelijk is voor het publiek. De media mogen dus niet afleiden dat de afbeeldingen toegankelijk zijn en gereproduceerd mogen worden in een andere context, onderstreept nog de Persraad. De privésfeer van de betrokken personen moet dus gerespecteerd worden, ook bij spectaculaire ongevallen, misdaden en rampen. Raad voor de Journalistiek Bij het ongeval in Sierre in maart dit jaar kwamen 28 Belgen, onder wie 22 kinderen, om het leven. Foto's van de slachtoffers verschenen in de Belgische, Zwitserse en bij uitbreiding Europese media. In Vlaanderen dienden twee familieleden van slachtoffers een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. Die klacht is in der minne geregeld met de hoofdredacties van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. (Belga/INM)