Zweedse coalitie: ‘Beke boos naar huis’

Wouter Beke, CD&V-voorzitter © Belga

Tijdens de regeringsonderhandelingen kwam het tot een hoogoplopend meningsverschil tussen Gwendolyn Rutten van Open VLD en voorzitter Wouter Beke van CD&V, onder meer over fiscale aftrekken. Daarop vertrok Wouter Beke boos, en gingen de andere onderhandelaars in onenigheid uit elkaar. Vandaag spreken de coformateurs apart met de partijvoorzitters.

Dat meldde VRT-journalist Johny Vansevenant in het radio-journaal.

Vooral tussen Open VLD en CD&V werd er volgens hem hoogoplopend gediscussieerd.

Er vielen scherpe woorden over de Arco-regeling. CD&V wil per se een overeenkomst over Arco in het regeerakkoord, en over het uitgelekte voorstel bestond nervositeit bij de partijen. Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open VLD, was ook erg kritisch over de “tax shift” waarbij de loonlastenverlaging en de vermindering van de personenbelasting zouden worden betaald met nieuwe inkomsten, onder meer via vermogenswinsten.

“Bij de discussie over de hervorming van fiscale aftrekken escaleerde het totaal”, aldus Vansevenant. Open VLD zou vrezen dat het pensioensparen onderuitgehaald wordt, en dat CD&V een huwelijksquotiënt ten voordele van gezinnen met één inkomen wil.

Rutten stelde scherpe vragen aan Wouter Beke die het op een bepaald moment voor bekeken hield. ‘Met deze ingesteldheid heeft het weinig zin om verder te discussiëren’, zo citeerde Vansevenant hem.

Het was de bedoeling dat de federale onderhandelaars tegen eind deze week zouden landen, maar nu ‘is er een parfum van crisis in de Wetstraat’, aldus Vansevenant. ‘Dit zal de besprekingen vertragen.’ Het ziet er naar uit dat de begrotingsgesprekken pas begin volgende week aangevat zullen worden, in plaats van eind deze week.

Voor vandaag zijn er bilaterale gesprekken voorzien tussen enerzijds de partijvoorzitters en anderzijds coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR). Op basis daarvan zal worden uitgemaakt of en wanneer de vier partijen opnieuw samen rond de tafel gaan zitten.

Crisette is niet ongebruikelijk

Of de crisis van dinsdagavond de planning van de komende dagen zal doorkruisen, is niet duidelijk. Het is helemaal niet ongewoon dat er een kleine crisis de kop opsteekt als de eindstreep al in zicht is. Voor de partijen rond de onderhandelingstafel is dat doorgaans het moment waarop ze tegenover hun achterban kunnen tonen dat ze volledig tot het uiterste zijn gegaan om tot een compromis te komen.

(RR / JH)

Partner Content