Door de zesde staatshervorming is Vlaanderen bevoegd voor de erkenning van rampen en de financiële tegemoetkoming ervan. De erkenning gebeurt in principe steeds op basis van adviezen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Regenval wordt bestempeld als overvloedig wanneer op een uur tijd meer dan 30 liter per vierkante meter valt of op 24 uur tijd meer dan 60 liter per vierkante meter.

Het advies van het KMI is evenwel niet nodig wanneer de totale schade meer dan 50 miljoen euro bedraagt over heel België. Dan kan men spreken van een 'algemene ramp'. In dit geval dienden maar liefst 279 gemeenten een aanvraag tot erkenning van de ramp in.

Door de erkenning als algemene ramp komen nu alle 308 gemeenten in aanmerking voor compensatie. 'Slachtoffers hebben nu drie maanden de tijd om hun dossier bij het Vlaams Rampenfonds in te dienen', aldus Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Ook windhoos van 2015 erkend

Verder heeft de Vlaamse regering ook de windhoos van 29-30 augustus 2015 in West-Vlaanderen als ramp erkend, en heeft ze de geografische afbakening van de ramp van 5 juni 2015 uitgebreid: ook Ingelmunster werd als zwaar getroffen gemeente toegevoegd en kan nu in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming. Twee andere erkenningsdossiers zijn momenteel in voorbereiding: de schade door hagel, windhoos en rukwinden op 23 juni 2016, en de overvloedige regenval op 23 juli 2016

(Belga/SK)

Door de zesde staatshervorming is Vlaanderen bevoegd voor de erkenning van rampen en de financiële tegemoetkoming ervan. De erkenning gebeurt in principe steeds op basis van adviezen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Regenval wordt bestempeld als overvloedig wanneer op een uur tijd meer dan 30 liter per vierkante meter valt of op 24 uur tijd meer dan 60 liter per vierkante meter.Het advies van het KMI is evenwel niet nodig wanneer de totale schade meer dan 50 miljoen euro bedraagt over heel België. Dan kan men spreken van een 'algemene ramp'. In dit geval dienden maar liefst 279 gemeenten een aanvraag tot erkenning van de ramp in.Door de erkenning als algemene ramp komen nu alle 308 gemeenten in aanmerking voor compensatie. 'Slachtoffers hebben nu drie maanden de tijd om hun dossier bij het Vlaams Rampenfonds in te dienen', aldus Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).Verder heeft de Vlaamse regering ook de windhoos van 29-30 augustus 2015 in West-Vlaanderen als ramp erkend, en heeft ze de geografische afbakening van de ramp van 5 juni 2015 uitgebreid: ook Ingelmunster werd als zwaar getroffen gemeente toegevoegd en kan nu in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming. Twee andere erkenningsdossiers zijn momenteel in voorbereiding: de schade door hagel, windhoos en rukwinden op 23 juni 2016, en de overvloedige regenval op 23 juli 2016 (Belga/SK)