Zwangere Guy: ‘Echte hiphop staat mijlenver van criminaliteit’

'Die Ben Benlabel is in alle opzichten een idioot en volgend jaar is iedereen die jongen hopelijk allang vergeten.' © Hatim Kaghat
Han Renard

Er is te weinig ruimte voor jongeren in de stad, vindt de Brusselse rapper en jeugdwerker Zwangere Guy. ‘Brussel is een oud mens.’

11 NOVEMBER 2017

In het centrum van Brussel breken na de kwalificatie van Marokko voor het WK voetbal zware rellen uit met migrantenjongeren.

Kunt u begrip opbrengen voor de relschoppers?

Zwangere Guy: Ik sta totaal niet achter die rellen, maar er zijn in Brussel wel al jaren structurele problemen, en het is mij te gemakkelijk om één generatie jongeren van alles de schuld te geven.

Welke structurele problemen?

Zwangere Guy: Om te beginnen is er de politie: die voelt zich niet thuis in deze stad. De meeste agenten komen van buiten Brussel. Ook als ik zelf met de politie in contact kom, en ik ben een doodgewone blanke middenklasser, is dat onaangenaam. Ze lijken te denken dat iedere jongere uitschot is. Verder is het politieke systeem hier door en door verzuurd. Negentien gemeenten en negentien schepencolleges, is dat niet wat overdreven? Ik denk dat er betere manieren zijn om politiek te bedrijven in een stad als Brussel.

Het is mij te gemakkelijk om één generatie jongeren van alles de schuld te geven.

Wat zou er moeten gebeuren?

Zwangere Guy: Er is te weinig ruimte voor jongeren in de stad, waardoor ze op straat moeten rondhangen. Voor veel van die gasten is muziek of sport hun enige uitlaatklep. Maar het kost geld om je in een sportclub in te schrijven. Bij het Anneessensplein had je het laatste stukje park in het centrum van Brussel. Er was een voetbalveld, een basketbalterrein en een speeltuin. Wat doet het stadsbestuur? Het laat er een appartement van tien verdiepingen hoog bouwen, het terrein ligt nu al twee jaar braak. Noem één plek in het centrum van Brussel waar jongeren, zonder dat ze hoeven te betalen en zonder dat ze zich gecontroleerd voelen, zichzelf kunnen zijn en muziek kunnen maken, skaten, of tegen een bal trappen. Dat soort plekken zijn er veel te weinig. Brussel is op dat vlak een oud mens.

In De Afspraak zei u dat een van de oorzaken van het recente straatgeweld een gebrekkige opvoeding is.

Zwangere Guy: Kansarme Brusselse jongeren groeien vaak op in gezinnen met drie à zeven kinderen. Hun ouders, als ze alle twee aanwezig zijn en werk hebben, wat vaak niet zo is, beschikken over een loon van 1300 tot 1700 euro. Die jongens moeten een kamer delen met hun broers en zussen. Hoe wil je in die omstandigheden kinderen op een deftige manier grootbrengen? Ik zou het niet kunnen. En als je vijf keer per dag het huis wordt uitgestuurd omdat je je ouders knettergek maakt, ga je ook sneller een joint opsteken. En dan is er natuurlijk het feit dat die jongeren constant en overal waar ze komen met racisme worden geconfronteerd.

Kent u uw collega-rapper Ben Benlabel die, getooid met twee kalasjnikovs, op zijn Facebookpagina opriep om na de wedstrijd van Marokko de Lemonnierlaan in de fik te steken?

Zwangere Guy: Helemaal niet. Die kerel heeft niets te betekenen in de Brusselse rapscene. Het is eigenlijk jammer dat het woord rapper hier is gevallen. Wie de filosofie achter hiphop kent, weet dat dit geen deel uitmaakt van de hiphopspirit. Echte hiphop is weliswaar muziek van de straat, maar staat mijlenver van criminaliteit. Die Ben Benlabel is in alle opzichten een idioot en volgend jaar is iedereen die jongen hopelijk allang vergeten.

Partner Content