Zwaarste Belgische busongelukken uit de geschiedenis

14/03/12 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:11

Het ongeluk met een Belgische skibus in Zwitserland zorgt in het hele land voor shockreacties. Het is echter niet het eerste ongeluk met een Belgische bus waarbij heel wat levens verloren gingen.

Zwaarste Belgische busongelukken uit de geschiedenis

© Belga

Bij een ongeluk met een Belgische bus in een tunnel in het Zwitserse Sierre kwamen minstens 28 mensen, onder wie 22 kinderen, 2 buschauffeurs en 4 begeleiders, om het leven. De bus was onderweg terug naar huis na een skiklasse in Zwitserland. De chauffeur verloor om nog onbekende redenen de controle over het voertuig.


Brug des doods

Op 1 juni 1952 kwam een bus met aan boord een kleine supportersclub van voetbalploeg La Gentoise in de Franse Aa-rivier in terecht. De brug waarvan het voertuig afstortte had voordien al de bijnaam 'Brug des Doods'. Er waren in totaal 48 passagiers aan boord, waaronder de kinderen van enkele fans. 35 van de inzittenden kwamen bij het ongeval om het leven.


33 doden

Op 25 juli 1966 is een Belgische bus met vakantiegangers vanuit Tirol terug onderweg naar huis. De passagiers zijn voornamelijk kinderen van Brusselse politieagenten. Bij het oversteken van het viaduct van het Duitse Niederberchen bij Limburg-an-der-Lahn kantelt de bus om een onduidelijke reden plots om. Het voertuig komt tien meter lager op zijn dak terecht en is volledig platgedrukt. 28 van de kinderen komen om het leven. In totaal overleefden 33 van de 41 inzittenden het ongeval niet.


Kapotte remmen

Op 29 september 1954 merkte de chauffeur van een bus uit het Waalse Grâce-Berleur dat de remmen van het voertuig niet naar behoren functioneren. Op dat moment was de bus net aan de afdaling van de Cauberg in het Nederlandse Valkenberg begonnen. Het voertuig vloog met een razende vaart naar beneden en kwam aan de voet van de berg tegen het Mergelmonument tot stilstand. Twaalf inzittende overleefden de klap niet, dertien anderen raakten zwaar gewond. Zes van hen overleden enig tijd later in het ziekenhuis.


Kanaal van Turnhout

Op 15 juli 1935 kwam een autobus met 20 inzittenden in het kanaal bij Turnhout terecht. Tien van de passagiers overleefden het ongeval niet.


Klapband

Op 21 mei 2006 vloog een Belgische bus tijdens de terugreis vanuit het Spaanse Algeciras over kop. De bus belandde uiteindelijk tegen een boom. Bij het ongeval kwamen twee Belgen en vijf mensen van andere nationaliteiten, onder wie een baby, om het leven. Het ongeval zou veroorzaakt zijn door een klapband.


Egypte

Op 31 oktober 2008 komen zes Belgen om het leven bij een busongeluk in Egypte. De toeristenbus was van Aswan op weg naar de stad Abou Simbel. Nadat de chauffeur de controle over de bus verloren had, ging het voertuig tweemaal over kop. Naast de zes doden vielen er ook 23 gewonden. (PC)

Lees meer over:

Onze partners