De dader liet zich inspireren door eerdere dreigementen tegen een winkel van Albert Heijn in Nederland. "De verdachte heeft in aanwezigheid van zijn raadsman volledige bekentenissen afgelegd bij de onderzoeksrechter", zo bevestigde het parket de informatie die eerder al door Sven Mary, de advocaat van de verdachte, was meegedeeld. Eerder had de verdachte wel de dreigementen toegegeven, maar niet de zuuraanval.

"Hij voelde zich uitgesloten door de maatschappij", was de enige uitleg over zijn motief. De man was als jurist anderhalf jaar werkloos. "Hij wilde een grote winkel buiten Nederland treffen en de gegevens van de beheerders van Delhaize waren het makkelijkst terug te vinden op internet."

Waarom hij precies een grootwarenhuis wilde treffen, is niet duidelijk. Wel heeft de verdachte verklaard dat hij zich had laten inspireren door gelijkaardige dreigementen die in Nederland tegen de winkelketen Albert Heijn waren geuit.

Wraak

Volgens zijn advocaat wou hij wraak nemen op de maatschappij. "Mijn cliënt heeft volledige bekentenissen afgelegd omdat hij vindt dat het slachtoffer recht heeft op de volledige waarheid", zegt Mary. "Hij was een stuk minder verward dan bij zijn eerste verhoor, maar er spelen nog steeds heel wat emoties mee. De psychiatrische verslagen zullen veel duidelijk moeten maken."

Volgens de advocaat waren de bekentenissen bijna onvermijdelijk. "De elementen van het dossier spraken voor zich en als advocaat moet je dan ook soms mensen tegen zichzelf beschermen."

Frankrijk

De 42-jarige Jelle F. werd in de nacht van 5 op 6 maart 2015 door de Franse politie opgepakt bij een routine wegcontrole in de buurt van Parijs. Het Belgische gerecht was op dat moment al enkele maanden op zoek naar de man die warenhuisketen Delhaize afperste met dreigmails en die de zuuraanval op een poetsvrouw van Delhaize, op 20 februari aan het filiaal in de Antwerpse Museumstraat, had opgeëist.

In zijn wagen vond de Franse politie een wapen, een mes en om verschillende zogenaamde prepaid-kredietkaarten. Bij nazicht bleek het om de kredietkaarten te gaan die gebruikt werden in de afpersingszaak ten aanzien van Delhaize.

De man verzette zich niet tegen zijn uitlevering en werd dinsdag door de Franse justitie aan België uitgeleverd. De verdachte blijft intussen aangehouden, op 20 april zal hij opnieuw voor de raadkamer moeten verschijnen.

(Belga/KVDA/TE)

De dader liet zich inspireren door eerdere dreigementen tegen een winkel van Albert Heijn in Nederland. "De verdachte heeft in aanwezigheid van zijn raadsman volledige bekentenissen afgelegd bij de onderzoeksrechter", zo bevestigde het parket de informatie die eerder al door Sven Mary, de advocaat van de verdachte, was meegedeeld. Eerder had de verdachte wel de dreigementen toegegeven, maar niet de zuuraanval. "Hij voelde zich uitgesloten door de maatschappij", was de enige uitleg over zijn motief. De man was als jurist anderhalf jaar werkloos. "Hij wilde een grote winkel buiten Nederland treffen en de gegevens van de beheerders van Delhaize waren het makkelijkst terug te vinden op internet." Waarom hij precies een grootwarenhuis wilde treffen, is niet duidelijk. Wel heeft de verdachte verklaard dat hij zich had laten inspireren door gelijkaardige dreigementen die in Nederland tegen de winkelketen Albert Heijn waren geuit. Volgens zijn advocaat wou hij wraak nemen op de maatschappij. "Mijn cliënt heeft volledige bekentenissen afgelegd omdat hij vindt dat het slachtoffer recht heeft op de volledige waarheid", zegt Mary. "Hij was een stuk minder verward dan bij zijn eerste verhoor, maar er spelen nog steeds heel wat emoties mee. De psychiatrische verslagen zullen veel duidelijk moeten maken."Volgens de advocaat waren de bekentenissen bijna onvermijdelijk. "De elementen van het dossier spraken voor zich en als advocaat moet je dan ook soms mensen tegen zichzelf beschermen."De 42-jarige Jelle F. werd in de nacht van 5 op 6 maart 2015 door de Franse politie opgepakt bij een routine wegcontrole in de buurt van Parijs. Het Belgische gerecht was op dat moment al enkele maanden op zoek naar de man die warenhuisketen Delhaize afperste met dreigmails en die de zuuraanval op een poetsvrouw van Delhaize, op 20 februari aan het filiaal in de Antwerpse Museumstraat, had opgeëist. In zijn wagen vond de Franse politie een wapen, een mes en om verschillende zogenaamde prepaid-kredietkaarten. Bij nazicht bleek het om de kredietkaarten te gaan die gebruikt werden in de afpersingszaak ten aanzien van Delhaize. De man verzette zich niet tegen zijn uitlevering en werd dinsdag door de Franse justitie aan België uitgeleverd. De verdachte blijft intussen aangehouden, op 20 april zal hij opnieuw voor de raadkamer moeten verschijnen.(Belga/KVDA/TE)