Het Genkse Kamerlid Zuhal Demir blikt in een interview met de krant De Morgen terug op een turbulente week, waarin de dood van de 15-jarige Ramzi Kaddouri en vooral de reacties op zijn overlijden heel wat stof hebben doen opwaaien.

"Heel Genk rouwt. Ramzi was op en top Vlaming. Racisme raakt me diep, mijn broers en ik hebben het heel direct moeten ervaren", zegt Demir in het interview met de krant. Het Genkse Kamerlid verwijst in dat verband naar haar broer, die als negentienjarige student ingenieur een café in Gent niet binnenmocht. "Puur op basis van zijn uiterlijk. Hij vroeg zich af wat hij nog meer moest doen om aanvaard te worden. Ik ken een Afghaanse jongen die zijn rugzak thuislaat omdat hij vreest dat de politie hem zal verdenken van terrorisme".

'Racisme is absoluut'

Volgens Zemir is echt racisme ' níet relatief': "Het is absoluut, onaanvaardbaar en strafbaar. Als je kijkt naar wat mijn broer of die Afghaanse jongen meemaakten, is dat heel reëel." Daarmee verschilt ze op het eerste gezicht van mening met haar partijgenote Liesbeth Homans, die racisme in een eerder gepubliceerd interview wel als 'relatief' omschreef. Of toch niet helemaal? "Liesbeth heeft haar uitspraak in een bepaalde context gedaan. Je kunt iemand van vreemde komaf niet aanspreken omdat hij met zijn voeten op de bank zit en dan het verwijt krijgen racist te zijn," verduidelijkt ze in De Morgen.

Bart De Wever

Zuhal Demir blijft in ieder geval achter N-VA-voorzitter Bart De Wever staan, die eerder liet optekenen dat 'we moeten vechten of op onze knieën moeten verder leven'. Van polarisering is volgens haar geen sprake. "Neen, hij heeft gelijk. Als we niets doen, dan zwemmen we straks tussen de boerkini's. In het verleden werd alles omzwachteld en verdoezeld. De enige partij die iets durfde zeggen, was het Vlaams Belang, maar dat was dan ranzig."

Demir verwijt de andere partijen dat ze hebben nagelaten om een 'vlijmscherpe analyse' te maken. "En dat is de enige basis om oplossingen te vinden. Als Bart zegt dat de Berbers een zwakke schakel zijn in onze maatschappij, dan kunnen ze er alleen wel bij varen. Hij zegt dat ze problemen hebben in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en dat er veel van hen in de gevangenis zitten. Is dat racistisch? Neen, hij wil het gewoon niet meer onder de mat vegen", aldus Zemir. (DM/BO)

Het Genkse Kamerlid Zuhal Demir blikt in een interview met de krant De Morgen terug op een turbulente week, waarin de dood van de 15-jarige Ramzi Kaddouri en vooral de reacties op zijn overlijden heel wat stof hebben doen opwaaien."Heel Genk rouwt. Ramzi was op en top Vlaming. Racisme raakt me diep, mijn broers en ik hebben het heel direct moeten ervaren", zegt Demir in het interview met de krant. Het Genkse Kamerlid verwijst in dat verband naar haar broer, die als negentienjarige student ingenieur een café in Gent niet binnenmocht. "Puur op basis van zijn uiterlijk. Hij vroeg zich af wat hij nog meer moest doen om aanvaard te worden. Ik ken een Afghaanse jongen die zijn rugzak thuislaat omdat hij vreest dat de politie hem zal verdenken van terrorisme".Volgens Zemir is echt racisme ' níet relatief': "Het is absoluut, onaanvaardbaar en strafbaar. Als je kijkt naar wat mijn broer of die Afghaanse jongen meemaakten, is dat heel reëel." Daarmee verschilt ze op het eerste gezicht van mening met haar partijgenote Liesbeth Homans, die racisme in een eerder gepubliceerd interview wel als 'relatief' omschreef. Of toch niet helemaal? "Liesbeth heeft haar uitspraak in een bepaalde context gedaan. Je kunt iemand van vreemde komaf niet aanspreken omdat hij met zijn voeten op de bank zit en dan het verwijt krijgen racist te zijn," verduidelijkt ze in De Morgen.Zuhal Demir blijft in ieder geval achter N-VA-voorzitter Bart De Wever staan, die eerder liet optekenen dat 'we moeten vechten of op onze knieën moeten verder leven'. Van polarisering is volgens haar geen sprake. "Neen, hij heeft gelijk. Als we niets doen, dan zwemmen we straks tussen de boerkini's. In het verleden werd alles omzwachteld en verdoezeld. De enige partij die iets durfde zeggen, was het Vlaams Belang, maar dat was dan ranzig."Demir verwijt de andere partijen dat ze hebben nagelaten om een 'vlijmscherpe analyse' te maken. "En dat is de enige basis om oplossingen te vinden. Als Bart zegt dat de Berbers een zwakke schakel zijn in onze maatschappij, dan kunnen ze er alleen wel bij varen. Hij zegt dat ze problemen hebben in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en dat er veel van hen in de gevangenis zitten. Is dat racistisch? Neen, hij wil het gewoon niet meer onder de mat vegen", aldus Zemir. (DM/BO)