Verschillende politiediensten bleven woensdagavond toestromen via de Steenweg naar As om deel te nemen aan de zoekactie naar de voortvluchtige en gewapende militair Jurgen Conings. Rond 21.30 uur is effectief ook een legertruck met gewapende soldaten de Mechelse Heide ingereden, nadat eerst vier leden van de speciale eenheden per twee op een motorfiets zich in het natuurgebied hadden begeven.

Voor de zoekactie zijn ook gepantserde legervoertuigen ingezet. Twee van die voertuigen zijn woensdagavond laat de Mechelse Heide, het natuurgebied in het Nationaal Park Hoge Kempen, ingereden en hebben na een tijdje het gebied terug verlaten.

Aan de toegangspoort De Salamander bevindt zich het epicentrum van de politiemensen, zoals de speciale eenheden, de militaire politie, de dienst hondensteun en zo meer. Ook de ontmijningsdienst van het leger is woensdagavond laat nog toegekomen. Die was dinsdagavond ook al ingeschakeld, omdat Conings in zijn achtergelaten wagen blijkbaar een handgranaat had bevestigd met draden, die mogelijks zou ontploffen als de deuren geopend werden. Rond 18.30 uur was een zestal knallen gehoord, maar het is niet zeker of die knallen afkomstig waren van tijdens de zoekactie.

De E314 is vanaf Maasmechelen richting Lummen afgesloten. De rechterrijstrook is wegens de gerechtelijke actie in het Nationaal Park Hoge Kempen (NPHK) versperd. Het verkeer komt nu ook over de N730 gereden, waar de pers massaal aanwezig is en waar de politiediensten zich in hun voertuigen een weg proberen te banen.

Jurgen Conings
Jurgen Conings

Vier anti-tankraketwerpers aangetroffen in wagen

In de wagen van Jurgen Conings zijn dinsdagavond vier antitank-raketwerpers van het type Law en munitie aangetroffen. Dat bevestigt het federaal parket woensdagnamiddag. Meer dan waarschijnlijk heeft Conings nog andere wapens in zijn bezit, vermoedelijk gaat het om een automatisch FN P90-machinepistool, een Five-seveN (een 5.7mm pistool) en een kogelwerend vest.

Volgens het federaal parket is Conings maandagochtend vanuit zijn woonplaats in Dilsen-Stokkem naar zijn werk vertrokken en ontbreekt sindsdien elk spoor van de man.

'Volgens de eerste elementen van het onderzoek leek hij mogelijk agressieve bedoelingen te hebben ten aanzien van Belgische personen of instellingen, maar het doelwit is niet duidelijk, er zijn verschillende mogelijkheden', zegt het federaal parket. 'Dinsdagochtend bleek dat deze man, een beroepsmilitair, wapens in zijn bezit had. Die elementen, samen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken en zijn kennis van vuurwapens, hebben de autoriteiten ertoe gebracht de feiten ernstig te nemen.'

Dinsdagmiddag werd het dossier door het federaal parket in handen genomen, en heeft het OCAD het dreigingsniveau uitgaand van Conings vastgesteld op 4, aldus het federaal parket. 'Het algemeen dreigingsniveau voor het land blijft bepaald op 2. De federale fase werd afgekondigd, om tot een optimale coördinatie van de handelingen van de verschillende autoriteiten te komen. Het Federaal Parket en het Nationaal Crisiscentrum leiden samen de operaties.'

Dinsdag werd urenlang naar de man gezocht en omstreeks 18.00 uur werd zijn voertuig teruggevonden, aan het Dilserbos.

'In de auto trof de politie vier antitank-raketwerpers van het type Law en munitie aan', gaat het federaal parket verder. 'Betrokkene heeft waarschijnlijk nog wapens in zijn bezit. Deze ochtend is de beslissing genomen het Nationaal Park Hoge Kempen af te sluiten voor het publiek om de aan de gang zijnde onderzoekshandelingen niet te verstoren. Er is vandaag ook een opsporingsbericht gelanceerd. Wij verzoeken betrokkene zich te melden bij de dichtstbijzijnde politiedienst.'

Sluiting Nationaal Park Hoge Kempen

Dinsdagmiddag werd het Nationaal Park Hoge Kempen gesloten in verband met de zoekactie. Dat werd bevestigd door de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters. Dat is geen eenvoudige zaak, want het immense park, een natuurgebied van meer dan 12.000 hectare bos en heide, heeft meerdere toegangspoorten.

De horeca-uitbater aan de Salamander in Maasmechelen, een van de hoofdtoegangspoorten van het NPHK, bevestigde woensdag rond 14 uur dat het park dichtgaat. Naar eigen zeggen heeft hij telefoon gehad van de politie met de melding dat het natuurgebied een no go-zone wordt voor fietsers, voetgangers en recreanten. Rond 14.15 uur is aan de Salamander boswachter Corina Cools met haar voertuig van het Agentschap Natuur en Bos het gebied aan het Zandloperpad ingereden om de wandelaars in het natuurgebied te verwittigen. Ze vraagt de mensen het park te verlaten.

De gemeente Maasmechelen postte zelf op sociale media een bericht dat als gevolg van de actuele dreiging het NPHK uit voorzorg wordt afgesloten voor het publiek. Het is verboden zich in het park te begeven. Mensen die in de buurt zijn, krijgen de raad de richtlijnen van de politie op te volgen.

Opsporingsbericht

De federale politie heeft woensdagmiddag, op vraag van het federaal parket, een opsporingsbericht verspreid voor de voortvluchtige gewapende militair. Wie Jurgen Conings gezien heeft of weet waar hij verblijft, wordt gevraagd om contact op te nemen met de speurders.

De 46-jarige Conings verliet maandagochtend zijn woning in Dilsen-Stokkem en begaf zich nog naar zijn werk. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem. Zijn voertuig werd dinsdag omstreeks 18u teruggevonden in het bos in de buurt van de Lanklaarse steenweg in Niel-bij-As. De man is ongeveer 1m80 lang en is gespierd. Hij is kaal en heeft verscheidene tattoos, onder meer op zijn bovenarmen.

Op het moment van zijn verdwijning droeg hij een T-shirt Timberland (donkere kleur). De federale politie benadrukt dat hij in het bezit kan zijn van vuurwapens. 'In geval van aantreffen moet de politie onmiddellijk op de hoogte worden gebracht, zonder in contact te komen met betrokkene', klinkt het. Aan de militair wordt gevraagd zich zo snel mogelijk te melden bij de dichtstbijzijnde politiedienst. Wie meer informatie heeft over de zaak kan de speurders bereiken op het gratis nummer 0800/30 300.

OCAD

Conings staat op de terroristenlijst van OCAD, het orgaan voor dreigingsanalyse, wegens extreemrechtse sympathieën. 'Er zijn aanwijzingen dat hij gewelddadig is en de voorbije 24 uur zijn er aanwijzingen gekomen dat er van de man een acute dreiging uitgaat', aldus minister van Justitie Vincent Van Quickenborne dinsdag.

Woensdagvoormiddag heeft OCAD de 'punctuele' dreigingsanalyse voor de voortvluchtige beroepsmilitair aangepast tot het hoogste niveau 4 of zeer ernstig. Het algemene dreigingsniveau in ons land blijft wel op niveau 2 of gemiddeld. Dat deelt OCAD woensdag mee.

De zwaarbewapende man, naar wie dinsdag een zoekactie begon in Limburg, stond al langer op de radar van OCAD. Nu is het dreigingsniveau specifiek voor hem dus opgetrokken tot het hoogste niveau, of zeer ernstig, waarbij er heel concrete aanwijzingen zouden zijn voor plannen, en er dus een 'graad van imminentie' is.

De Croo

'Dit is een gevaarlijke situatie, maar onze veiligheidsdiensten en het federaal parket hebben het in de hand', laat eerste minister Alexander De Croo in een reactie op de voortvluchtige militair weten. 'De relevante vraag is natuurlijk hoe het kan dat iemand die op de veiligheidslijst staat als iemand met extreme ideeën, en die al bedreigingen had geuit, binnen Defensie actief is, toegang heeft tot wapens en die wapens kan meenemen?'

De federale kern heeft al over de kwestie vergaderd, dixit De Croo. 'We hebben daar een rapport over gevraagd en willen tegen morgen maatregelen om te vermijden dat dit soort zaken nog mogelijk zou zijn.' Omdat de militair mogelijk viroloog Marc Van Ranst zou viseren, benadrukt de eerste minister het belang van de vrije meningsuiting. 'Iedereen moet zich in dit land vrij kunnen uitdrukken. Of het nu gaat over politici, over wetenschappers,... Elke burger.'

Van Ranst

Van Ranst en zijn gezin zijn dinsdag naar een veilige locatie overgebracht, omdat een vuurwapengevaarlijke beroepsmilitair, die vooralsnog voortvluchtig is, bedreigingen geuit heeft aan zijn adres. 'Laat één ding duidelijk zijn: zulke bedreigingen maken op mij niet de minste indruk', aldus Van Ranst getweet in de nacht van dinsdag op woensdag.

'Tegen covidmaatregelen en covidvaccins zijn, valt al te vaak samen met geweldverheerlijking en rauw racisme. Ik verschiet niet dat bedreigingen bijna uitsluitend uit die hoek komen', schreef Van Ranst nog. In dezelfde tweet verwees hij naar een anonieme twitteraar die, als reactie op het nieuws, hem de dood toewenst.

Dilserbos

Dinsdagavond doorzocht de federale politie het Dilserbos in Dilsen-Stokkem, waar een auto gevonden werd door een boswachter. Politiemensen van de speciale eenheden en de ontmijningsdienst DOVO onderzochten de wagen en stelden een veiligheidszone in. In de auto werden zware wapens gevonden. Omstreeks 2.30 uur arriveerde een takelwagen om de wagen uit het bos te halen.

Woensdagmiddag circelt de helikopter van de federale politie opnieuw boven het Dilserbos? Aan de Zonnedauwlaan zijn heel wat persmensen van verschillende media neergestreken. Van de man zelf ontbreekt voorlopig nog elk spoor.

Nederlandse politie

Ook de politie in Nederlands-Limburg is woensdag alert voor de voortvluchtige Conings. Dat heeft een woordvoerder van het politiekorps laten weten aan het Nederlandse nieuwsagentschap ANP. Voorlopig heeft de Nederlandse politiedienst geen actieve rol in de zaak.

'We zijn niet actief betrokken geweest bij deze actie tot nu toe. De Belgische politie leidt het onderzoek', zegt de woordvoerder. Volgens hem is er geen informatie die doet vermoeden dat de verdachte mogelijk de grens over komt. 'Maar we zijn wel alert en monitoren de ontwikkelingen.'

Verschillende politiediensten bleven woensdagavond toestromen via de Steenweg naar As om deel te nemen aan de zoekactie naar de voortvluchtige en gewapende militair Jurgen Conings. Rond 21.30 uur is effectief ook een legertruck met gewapende soldaten de Mechelse Heide ingereden, nadat eerst vier leden van de speciale eenheden per twee op een motorfiets zich in het natuurgebied hadden begeven. Voor de zoekactie zijn ook gepantserde legervoertuigen ingezet. Twee van die voertuigen zijn woensdagavond laat de Mechelse Heide, het natuurgebied in het Nationaal Park Hoge Kempen, ingereden en hebben na een tijdje het gebied terug verlaten. Aan de toegangspoort De Salamander bevindt zich het epicentrum van de politiemensen, zoals de speciale eenheden, de militaire politie, de dienst hondensteun en zo meer. Ook de ontmijningsdienst van het leger is woensdagavond laat nog toegekomen. Die was dinsdagavond ook al ingeschakeld, omdat Conings in zijn achtergelaten wagen blijkbaar een handgranaat had bevestigd met draden, die mogelijks zou ontploffen als de deuren geopend werden. Rond 18.30 uur was een zestal knallen gehoord, maar het is niet zeker of die knallen afkomstig waren van tijdens de zoekactie. De E314 is vanaf Maasmechelen richting Lummen afgesloten. De rechterrijstrook is wegens de gerechtelijke actie in het Nationaal Park Hoge Kempen (NPHK) versperd. Het verkeer komt nu ook over de N730 gereden, waar de pers massaal aanwezig is en waar de politiediensten zich in hun voertuigen een weg proberen te banen. In de wagen van Jurgen Conings zijn dinsdagavond vier antitank-raketwerpers van het type Law en munitie aangetroffen. Dat bevestigt het federaal parket woensdagnamiddag. Meer dan waarschijnlijk heeft Conings nog andere wapens in zijn bezit, vermoedelijk gaat het om een automatisch FN P90-machinepistool, een Five-seveN (een 5.7mm pistool) en een kogelwerend vest. Volgens het federaal parket is Conings maandagochtend vanuit zijn woonplaats in Dilsen-Stokkem naar zijn werk vertrokken en ontbreekt sindsdien elk spoor van de man. 'Volgens de eerste elementen van het onderzoek leek hij mogelijk agressieve bedoelingen te hebben ten aanzien van Belgische personen of instellingen, maar het doelwit is niet duidelijk, er zijn verschillende mogelijkheden', zegt het federaal parket. 'Dinsdagochtend bleek dat deze man, een beroepsmilitair, wapens in zijn bezit had. Die elementen, samen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken en zijn kennis van vuurwapens, hebben de autoriteiten ertoe gebracht de feiten ernstig te nemen.' Dinsdagmiddag werd het dossier door het federaal parket in handen genomen, en heeft het OCAD het dreigingsniveau uitgaand van Conings vastgesteld op 4, aldus het federaal parket. 'Het algemeen dreigingsniveau voor het land blijft bepaald op 2. De federale fase werd afgekondigd, om tot een optimale coördinatie van de handelingen van de verschillende autoriteiten te komen. Het Federaal Parket en het Nationaal Crisiscentrum leiden samen de operaties.' Dinsdag werd urenlang naar de man gezocht en omstreeks 18.00 uur werd zijn voertuig teruggevonden, aan het Dilserbos. 'In de auto trof de politie vier antitank-raketwerpers van het type Law en munitie aan', gaat het federaal parket verder. 'Betrokkene heeft waarschijnlijk nog wapens in zijn bezit. Deze ochtend is de beslissing genomen het Nationaal Park Hoge Kempen af te sluiten voor het publiek om de aan de gang zijnde onderzoekshandelingen niet te verstoren. Er is vandaag ook een opsporingsbericht gelanceerd. Wij verzoeken betrokkene zich te melden bij de dichtstbijzijnde politiedienst.'Dinsdagmiddag werd het Nationaal Park Hoge Kempen gesloten in verband met de zoekactie. Dat werd bevestigd door de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters. Dat is geen eenvoudige zaak, want het immense park, een natuurgebied van meer dan 12.000 hectare bos en heide, heeft meerdere toegangspoorten. De horeca-uitbater aan de Salamander in Maasmechelen, een van de hoofdtoegangspoorten van het NPHK, bevestigde woensdag rond 14 uur dat het park dichtgaat. Naar eigen zeggen heeft hij telefoon gehad van de politie met de melding dat het natuurgebied een no go-zone wordt voor fietsers, voetgangers en recreanten. Rond 14.15 uur is aan de Salamander boswachter Corina Cools met haar voertuig van het Agentschap Natuur en Bos het gebied aan het Zandloperpad ingereden om de wandelaars in het natuurgebied te verwittigen. Ze vraagt de mensen het park te verlaten. De gemeente Maasmechelen postte zelf op sociale media een bericht dat als gevolg van de actuele dreiging het NPHK uit voorzorg wordt afgesloten voor het publiek. Het is verboden zich in het park te begeven. Mensen die in de buurt zijn, krijgen de raad de richtlijnen van de politie op te volgen.De federale politie heeft woensdagmiddag, op vraag van het federaal parket, een opsporingsbericht verspreid voor de voortvluchtige gewapende militair. Wie Jurgen Conings gezien heeft of weet waar hij verblijft, wordt gevraagd om contact op te nemen met de speurders.De 46-jarige Conings verliet maandagochtend zijn woning in Dilsen-Stokkem en begaf zich nog naar zijn werk. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem. Zijn voertuig werd dinsdag omstreeks 18u teruggevonden in het bos in de buurt van de Lanklaarse steenweg in Niel-bij-As. De man is ongeveer 1m80 lang en is gespierd. Hij is kaal en heeft verscheidene tattoos, onder meer op zijn bovenarmen. Op het moment van zijn verdwijning droeg hij een T-shirt Timberland (donkere kleur). De federale politie benadrukt dat hij in het bezit kan zijn van vuurwapens. 'In geval van aantreffen moet de politie onmiddellijk op de hoogte worden gebracht, zonder in contact te komen met betrokkene', klinkt het. Aan de militair wordt gevraagd zich zo snel mogelijk te melden bij de dichtstbijzijnde politiedienst. Wie meer informatie heeft over de zaak kan de speurders bereiken op het gratis nummer 0800/30 300. OCADConings staat op de terroristenlijst van OCAD, het orgaan voor dreigingsanalyse, wegens extreemrechtse sympathieën. 'Er zijn aanwijzingen dat hij gewelddadig is en de voorbije 24 uur zijn er aanwijzingen gekomen dat er van de man een acute dreiging uitgaat', aldus minister van Justitie Vincent Van Quickenborne dinsdag.Woensdagvoormiddag heeft OCAD de 'punctuele' dreigingsanalyse voor de voortvluchtige beroepsmilitair aangepast tot het hoogste niveau 4 of zeer ernstig. Het algemene dreigingsniveau in ons land blijft wel op niveau 2 of gemiddeld. Dat deelt OCAD woensdag mee.De zwaarbewapende man, naar wie dinsdag een zoekactie begon in Limburg, stond al langer op de radar van OCAD. Nu is het dreigingsniveau specifiek voor hem dus opgetrokken tot het hoogste niveau, of zeer ernstig, waarbij er heel concrete aanwijzingen zouden zijn voor plannen, en er dus een 'graad van imminentie' is.De Croo 'Dit is een gevaarlijke situatie, maar onze veiligheidsdiensten en het federaal parket hebben het in de hand', laat eerste minister Alexander De Croo in een reactie op de voortvluchtige militair weten. 'De relevante vraag is natuurlijk hoe het kan dat iemand die op de veiligheidslijst staat als iemand met extreme ideeën, en die al bedreigingen had geuit, binnen Defensie actief is, toegang heeft tot wapens en die wapens kan meenemen?'De federale kern heeft al over de kwestie vergaderd, dixit De Croo. 'We hebben daar een rapport over gevraagd en willen tegen morgen maatregelen om te vermijden dat dit soort zaken nog mogelijk zou zijn.' Omdat de militair mogelijk viroloog Marc Van Ranst zou viseren, benadrukt de eerste minister het belang van de vrije meningsuiting. 'Iedereen moet zich in dit land vrij kunnen uitdrukken. Of het nu gaat over politici, over wetenschappers,... Elke burger.'Van Ranst Van Ranst en zijn gezin zijn dinsdag naar een veilige locatie overgebracht, omdat een vuurwapengevaarlijke beroepsmilitair, die vooralsnog voortvluchtig is, bedreigingen geuit heeft aan zijn adres. 'Laat één ding duidelijk zijn: zulke bedreigingen maken op mij niet de minste indruk', aldus Van Ranst getweet in de nacht van dinsdag op woensdag. 'Tegen covidmaatregelen en covidvaccins zijn, valt al te vaak samen met geweldverheerlijking en rauw racisme. Ik verschiet niet dat bedreigingen bijna uitsluitend uit die hoek komen', schreef Van Ranst nog. In dezelfde tweet verwees hij naar een anonieme twitteraar die, als reactie op het nieuws, hem de dood toewenst.Dinsdagavond doorzocht de federale politie het Dilserbos in Dilsen-Stokkem, waar een auto gevonden werd door een boswachter. Politiemensen van de speciale eenheden en de ontmijningsdienst DOVO onderzochten de wagen en stelden een veiligheidszone in. In de auto werden zware wapens gevonden. Omstreeks 2.30 uur arriveerde een takelwagen om de wagen uit het bos te halen. Woensdagmiddag circelt de helikopter van de federale politie opnieuw boven het Dilserbos? Aan de Zonnedauwlaan zijn heel wat persmensen van verschillende media neergestreken. Van de man zelf ontbreekt voorlopig nog elk spoor.Nederlandse politie Ook de politie in Nederlands-Limburg is woensdag alert voor de voortvluchtige Conings. Dat heeft een woordvoerder van het politiekorps laten weten aan het Nederlandse nieuwsagentschap ANP. Voorlopig heeft de Nederlandse politiedienst geen actieve rol in de zaak.'We zijn niet actief betrokken geweest bij deze actie tot nu toe. De Belgische politie leidt het onderzoek', zegt de woordvoerder. Volgens hem is er geen informatie die doet vermoeden dat de verdachte mogelijk de grens over komt. 'Maar we zijn wel alert en monitoren de ontwikkelingen.'