Europees president Herman Van Rompuy waarschuwt dat er zo snel mogelijk een communautair akkoord moet worden gesloten. Eens de gemeenteraadsverkiezingen in het vizier komen, zullen de Brusselse partijen geen akkoord meer sluiten over Brussel-Halle-Vilvoorde, terwijl dat juist cruciaal is om een globaal akkoord te bereiken, zei Van Rompuy zondag tijdens De Zevende Dag op Eén.

"U denkt toch niet dat één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen de Brusselse partijen - en één partij in het bijzonder, het FDF - een akkoord gaan sluiten over BHV", aldus Van Rompuy. Het is volgens hem nog niet te laat een akkoord over de staatshervorming te bekomen, maar het moet zo snel mogelijk gebeuren. "Nu is er nog even tijd", luidt het.

Van Rompuy zegt zich ook "beducht" te zijn voor nieuwe federale verkiezingen. "Het zal zijn zoals in de Franse Derde Republiek voor de oorlog: men neemt dezelfden en men herbegint".

Waarschuwing EyskensOp de RTBF was met Mark Eyskens een andere voormalige CD&V-premier uitgenodigd voor de zondagse debatten. Hij waarschuwde zijn partij voor het "suivisme" ten opzichte van de N-VA. "Het nalopen van N-VA is suicidair", sprak Eyskens.

De christendemocratische partijen liggen in het centrum en hun fundament is volgens hem de solidariteit. In tegenstelling tot N-VA die rechts, "zoniet extreem-rechts is op sociaal-economisch vlak". "Er is geen manier om het met zo'n partij eens te worden", voegde hij er aan toe. (Belga/VF)

Europees president Herman Van Rompuy waarschuwt dat er zo snel mogelijk een communautair akkoord moet worden gesloten. Eens de gemeenteraadsverkiezingen in het vizier komen, zullen de Brusselse partijen geen akkoord meer sluiten over Brussel-Halle-Vilvoorde, terwijl dat juist cruciaal is om een globaal akkoord te bereiken, zei Van Rompuy zondag tijdens De Zevende Dag op Eén. "U denkt toch niet dat één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen de Brusselse partijen - en één partij in het bijzonder, het FDF - een akkoord gaan sluiten over BHV", aldus Van Rompuy. Het is volgens hem nog niet te laat een akkoord over de staatshervorming te bekomen, maar het moet zo snel mogelijk gebeuren. "Nu is er nog even tijd", luidt het. Van Rompuy zegt zich ook "beducht" te zijn voor nieuwe federale verkiezingen. "Het zal zijn zoals in de Franse Derde Republiek voor de oorlog: men neemt dezelfden en men herbegint". Waarschuwing EyskensOp de RTBF was met Mark Eyskens een andere voormalige CD&V-premier uitgenodigd voor de zondagse debatten. Hij waarschuwde zijn partij voor het "suivisme" ten opzichte van de N-VA. "Het nalopen van N-VA is suicidair", sprak Eyskens. De christendemocratische partijen liggen in het centrum en hun fundament is volgens hem de solidariteit. In tegenstelling tot N-VA die rechts, "zoniet extreem-rechts is op sociaal-economisch vlak". "Er is geen manier om het met zo'n partij eens te worden", voegde hij er aan toe. (Belga/VF)