Zitten we straks zonder stroom? Stel uw vraag aan energiespecialist Aviel Verbruggen

04/09/18 om 11:30 - Bijgewerkt op 25/09/18 om 18:34

Hebt u een originele en relevante vraag voor professor Aviel Verbruggen (UAntwerpen)? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Zitten we straks zonder stroom? Stel uw vraag aan energiespecialist Aviel Verbruggen

Kerncentrale © ID

Mail uw naam, adres en vraag voor Aviel Verbruggen naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Paniek bij het Federaal Planbureau: nu zes van de zeven kernreactoren in ons land stil zullen liggen, dreigt vanaf november een stroomtekort. Intussen werd bekendgemaakt dat het afschakelplan dan in werking zal treden: om blackouts te vermijden, kan de elektriciteit enkele uren per dag (tussen 17u en 20u) worden uitgeschakeld in bepaalde gemeenten.

De Vlaamse gemeenten zijn onderverdeeld in acht schijven: eerst worden de gemeenten van schijf acht (Bornem en Aalter bijvoorbeeld) zonder stroom gezet, als dat niet volstaat volgt schijf zeven, enzovoort. Provinciehoofdsteden en stadscentra van grote gemeenten worden niet getroffen. Maar wil dit nu zeggen dat u al bang moet worden dat straks de inhoud van uw diepvriezer smelt, als u bijvoorbeeld in Bornem woont?

Dat bewoners van al die Vlaamse gemeenten hier niet opgezet mee zijn, is duidelijk. Maar wie treft eigenlijk schuld? Is dat Engie Electrabel, zoals federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) suggereert? Of is het net goed dat de tijd wordt genomen voor een degelijk onderhoud van de kerncentrales: veiligheid boven alles? Ging Marghem misschien zelf in de fout, door geen strategische reserve aan te leggen? Zij volgde daarmee het advies van netbeheerder Elia: kon die niet voorzien dat er een mogelijk stroomtekort zou zijn?

Is dit een voorsmaakje van wat ons te wachten staat bij een kernuitstap in 2022? Of is dit net de schuld van de regering die de kernuitstap tegenhoudt, zoals Kristof Calvo (Groen) in Terzake beweerde?

Kunnen we als burger iets doen om een stroomuitval te voorkomen? Helpt het als we nu massaal besparen op energie? Op welke momenten van de dag kunnen we dat het best doen? Of investeren we beter in een noodgenerator om veilig te zitten? En hoe zit het met zonnepanelen: beschermen die ons tegen uitval?

Aviel Verbruggen is hoogleraar energie en milieu-economie aan de Universiteit Antwerpen.

Lees meer over:

Onze partners