Ziekenhuis meldt fout gelopen bestralingstherapie niet op aanraden juridische dienst

De juridische dienst van het ziekenhuis raadde de directie af om het incident te melden.

De juridische dienst van een ziekenhuis heeft vorig jaar de directie afgeraden om aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) te melden dat een patiënt bij een behandeling op de verkeerde plaats bestraald werd.

Dat schrijft het FANC in zijn jongste jaarverslag. De naam van het ziekenhuis in kwestie wordt niet bekendgemaakt. Omdat het om een behandeling voor een uiterst zeldzaam ziektebeeld gaat, kan het bekendmaken van de naam de privacy van de patiënt in gevaar brengen, zegt communicatiedeskundige Nele Scheerlinck van het FANC.

Het incident gebeurde tijdens een behandeling met brachytherapie of interne radiotherapie. “Ondanks het feit dat het voorval volledig beantwoordde aan de meldingscriteria die van toepassing zijn in de radiotherapie, werd ze niet door de inrichting maar door de fabrikant van het gebruikte toestel aan het FANC gemeld.

Juridische dienst

Uiteindelijk bleek dat de juridische dienst van het ziekenhuis de directie had afgeraden om het incident te melden”, zegt het FANC in het jaarverslag.

“Dit soort situaties brengt de ervaringsfeedback en de preventie van gelijkaardige incidenten in het gedrang. Daarom heeft het FANC contact opgenomen met het College voor Radiotherapie en met Assuralia (de beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen) om het belang van de melding van significante voorvallen te benadrukken.”

Het voorval is volgens het FANC niet te vergelijken met de fout gelopen bestralingstherapie in 2005 en 2006 in het Universitair Ziekenhuis in Gent.

Het UZ, het radiotherapiebedrijf Brainlab en negen andere verdachten moeten vermoedelijk nog dit jaar voor de Gentse strafrechter verschijnen, omdat zeventien patiënten met een hersentumor een verkeerde stralingsdosis kregen door mankementen aan een bestralingshelm. Negen patiënten waren al overleden toen het probleem eind 2006 aan het licht kwam.

Het ziekenhuis dat de behandeling met brachytherapie uitvoerde, heeft onmiddellijk de patiënt geïnformeerd, zo werd vernomen bij het FANC. De patiënt zou geen ernstige gevolgen van de verkeerde bestraling ondervonden hebben. Het ging om een softwareprobleem, waarvan het ziekenhuis de producent op de hoogte bracht.

Geen wet overtreden

Dat het ziekenhuis het FANC niet informeerde, is een inbreuk op de overeenkomst met de radiotherapeuten. Omdat het ziekenhuis echter geen wetgeving overtrad, werden er geen sancties genomen ten aanzien van de instelling in kwestie. Alle maatregelen werden genomen om te vermijden dat dergelijk incident opnieuw kan gebeuren, zegt het FANC. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content