Informateur Bart De Wever heeft dinsdag de ziekenfondsen ontvangen. Van de Christelijke en Socialistische Mutualiteiten kreeg hij te horen dat er kan bespaard worden in de gezondheidszorg.

De Wever praatte met vertegenwoordigers van vijf ziekenfondsen. Volgens de toplui van de Christelijke (CM) en Socialistische Mutualiteiten (SM) zijn besparingen mogelijk.

Volgens CM-topman Marc Justaert kunnen de uitgaven dalen door een beter beheer en het snoeien in het aanbod. Hij ziet een overaanbod aan ziekenhuisbedden, hart-, abortus- en slaapcentra.

Daarnaast kan er volgens hem bespaard worden door het terugdringen van het geneesmiddelengebruik. Volgens Justaert worden er teveel geneesmiddelen voorgeschreven.

Justaert zei voorts zich niet te kanten tegen een gedeeltelijke regionalisering van de gezondheidszorg. Volgens de CM-voorzitter kunnen bepaalde bevoegdheden zoals de rookstopbegeleiding beter op elkaar afgestemd worden.

Guy Peeters

Ook SM-topman Guy Peeters verklaarde naar aanleiding van zijn onderhoud met De Wever dat er kan bespaard worden in de gezondheidszorg.

Hij ziet heil in een responsabilisering van alle actoren in de gezondheidszorg en een aanpak van het voorschrijfgedrag van de artsen.

Peeters vermeldde ook het aanbod in de ziekenhuizen en het geneesmiddelenverbruik in de rusthuizen.

De informateur ontving daarnaast ook hett Neutraal Ziekenfonds, het Liberaal Ziekenfonds en het Onafhankelijk Ziekenfonds.

Vakbonden

De Wever zet zijn gesprekken woensdag voort. Hij ontvangt dan de vakbonden. Achtereenvolgens komen Luc Cortebeeck (nationaal voorzitter ACV-CSC), Rudy De Leeuw (nationaal voorzitter ABVV-FGTB) en Jan Vercamst (nationaal voorzitter ACLVB-CGSLB) in de Wetstraat 10 langs.

Informateur Bart De Wever heeft dinsdag de ziekenfondsen ontvangen. Van de Christelijke en Socialistische Mutualiteiten kreeg hij te horen dat er kan bespaard worden in de gezondheidszorg.De Wever praatte met vertegenwoordigers van vijf ziekenfondsen. Volgens de toplui van de Christelijke (CM) en Socialistische Mutualiteiten (SM) zijn besparingen mogelijk.Volgens CM-topman Marc Justaert kunnen de uitgaven dalen door een beter beheer en het snoeien in het aanbod. Hij ziet een overaanbod aan ziekenhuisbedden, hart-, abortus- en slaapcentra. Daarnaast kan er volgens hem bespaard worden door het terugdringen van het geneesmiddelengebruik. Volgens Justaert worden er teveel geneesmiddelen voorgeschreven.Justaert zei voorts zich niet te kanten tegen een gedeeltelijke regionalisering van de gezondheidszorg. Volgens de CM-voorzitter kunnen bepaalde bevoegdheden zoals de rookstopbegeleiding beter op elkaar afgestemd worden.Guy PeetersOok SM-topman Guy Peeters verklaarde naar aanleiding van zijn onderhoud met De Wever dat er kan bespaard worden in de gezondheidszorg.Hij ziet heil in een responsabilisering van alle actoren in de gezondheidszorg en een aanpak van het voorschrijfgedrag van de artsen.Peeters vermeldde ook het aanbod in de ziekenhuizen en het geneesmiddelenverbruik in de rusthuizen.De informateur ontving daarnaast ook hett Neutraal Ziekenfonds, het Liberaal Ziekenfonds en het Onafhankelijk Ziekenfonds.VakbondenDe Wever zet zijn gesprekken woensdag voort. Hij ontvangt dan de vakbonden. Achtereenvolgens komen Luc Cortebeeck (nationaal voorzitter ACV-CSC), Rudy De Leeuw (nationaal voorzitter ABVV-FGTB) en Jan Vercamst (nationaal voorzitter ACLVB-CGSLB) in de Wetstraat 10 langs.