De formateur wil de jaarlijkse groeinorm in de gezondheidszorg terugbrengen van 4,5 naar 2 procent. Om het evenwicht binnen de sociale zekerheid te garanderen, voorziet Di Rupo wel een dotatie vanuit de federale overheid.

De christelijke mutualiteiten (CM) klinken extreem pessimistisch. In Le Soir hekelt secretaris-generaal Jean Hermesse het plan om een aantal bevoegdheden inzake gezondheidszorg over te dragen aan de gemeenschappen. Het gaat om een pakket van 4,9 miljard euro. 'De budgetten die naar de gemeenschappen gaan, laten niet toe op de noden te antwoorden', zegt Hermesse.

Onhoudbaard

Hij vreest dat wanneer ouderen niet terecht kunnen in de rust- en verzorgingstehuizen zij bij thuisverpleging of in de ziekenhuizen belanden, wat voor de federale rekening is. Zo'n evolutie is nefast voor de coherentie en de kwaliteit, aldus Hermesse.

Volgens hem zal het terugschroeven van de groeinorm van de gezondheidszorg 'onhoudbaar' zijn gezien de ambitie om het verplegend personeel te herwaarderen en het Kankerplan uit te breiden.

Socialistisch ziekenfonds: Compromis nodig

Bij het socialistisch ziekenfonds, dat tot dezelfde 'familie' behoort van de formateur, klinkt een andere toon. In Le Soir reageert Jean-Pascal Labille niet enthousiast, maar hij meent dat de huidige sociaal-economische en institutionele context een compromis nodig maken.

Hij 'kan leven' met een groei van 2 procent gedurende enkele jaren, op voorwaarde dat 'de stabiliteit van de ziekteverzekering en van de sociale zekerheid in het geheel op lange termijn gegarandeerd is'. Labille vindt dat Di Rupo een 'opmerkelijke verantwoordelijkheid' genomen heeft. (Belga/SD)

De formateur wil de jaarlijkse groeinorm in de gezondheidszorg terugbrengen van 4,5 naar 2 procent. Om het evenwicht binnen de sociale zekerheid te garanderen, voorziet Di Rupo wel een dotatie vanuit de federale overheid. De christelijke mutualiteiten (CM) klinken extreem pessimistisch. In Le Soir hekelt secretaris-generaal Jean Hermesse het plan om een aantal bevoegdheden inzake gezondheidszorg over te dragen aan de gemeenschappen. Het gaat om een pakket van 4,9 miljard euro. 'De budgetten die naar de gemeenschappen gaan, laten niet toe op de noden te antwoorden', zegt Hermesse. Onhoudbaard Hij vreest dat wanneer ouderen niet terecht kunnen in de rust- en verzorgingstehuizen zij bij thuisverpleging of in de ziekenhuizen belanden, wat voor de federale rekening is. Zo'n evolutie is nefast voor de coherentie en de kwaliteit, aldus Hermesse. Volgens hem zal het terugschroeven van de groeinorm van de gezondheidszorg 'onhoudbaar' zijn gezien de ambitie om het verplegend personeel te herwaarderen en het Kankerplan uit te breiden. Socialistisch ziekenfonds: Compromis nodig Bij het socialistisch ziekenfonds, dat tot dezelfde 'familie' behoort van de formateur, klinkt een andere toon. In Le Soir reageert Jean-Pascal Labille niet enthousiast, maar hij meent dat de huidige sociaal-economische en institutionele context een compromis nodig maken. Hij 'kan leven' met een groei van 2 procent gedurende enkele jaren, op voorwaarde dat 'de stabiliteit van de ziekteverzekering en van de sociale zekerheid in het geheel op lange termijn gegarandeerd is'. Labille vindt dat Di Rupo een 'opmerkelijke verantwoordelijkheid' genomen heeft. (Belga/SD)