Dat schrijft De Standaard vrijdag. Begin juli, in de aanloop naar de begrotingsbesprekingen, bleek de ziekteverzekering door het succes van innovatieve kankerbehandelingen met een gat te zitten van 300 miljoen euro.

Maar na het begrotingsakkoord deelde het kabinet-De Block mee dat de regering 200 miljoen zou aanleveren en de farmasector 100 miljoen. De farmasector leverde inderdaad 105 miljoen, klinkt het. Maar het resterende bedrag bleek plots verdwenen. Uit de notificaties van het begrotingsakkoord blijkt dat de oorspronkelijke ramingen 'herraamd' werden. Daardoor bleek het tekort toch 193 miljoen lager te liggen.

Maandag konden de ziekenfondsen de kabinetschef van Maggie De Block hierover ondervragen, maar hij zou zich op de vlakte hebben gehouden. Het doet de Socialistische Mutualiteiten concluderen dat De Block haar rekening via een 'slinkse begrotingstruc' even doorschuift, naar een volgende regering.

Het kabinet-De Block benadrukt dat technische ramingen 'geen exacte wetenschap zijn' en er soms sterke speling op zit. Net daarom besliste de regering voorlopig 193 miljoen euro minder in de boeken te schrijven. Schommelingen worden wel 'sterk gemonitord'.

Dat schrijft De Standaard vrijdag. Begin juli, in de aanloop naar de begrotingsbesprekingen, bleek de ziekteverzekering door het succes van innovatieve kankerbehandelingen met een gat te zitten van 300 miljoen euro. Maar na het begrotingsakkoord deelde het kabinet-De Block mee dat de regering 200 miljoen zou aanleveren en de farmasector 100 miljoen. De farmasector leverde inderdaad 105 miljoen, klinkt het. Maar het resterende bedrag bleek plots verdwenen. Uit de notificaties van het begrotingsakkoord blijkt dat de oorspronkelijke ramingen 'herraamd' werden. Daardoor bleek het tekort toch 193 miljoen lager te liggen. Maandag konden de ziekenfondsen de kabinetschef van Maggie De Block hierover ondervragen, maar hij zou zich op de vlakte hebben gehouden. Het doet de Socialistische Mutualiteiten concluderen dat De Block haar rekening via een 'slinkse begrotingstruc' even doorschuift, naar een volgende regering. Het kabinet-De Block benadrukt dat technische ramingen 'geen exacte wetenschap zijn' en er soms sterke speling op zit. Net daarom besliste de regering voorlopig 193 miljoen euro minder in de boeken te schrijven. Schommelingen worden wel 'sterk gemonitord'.