Zeven personen opgepakt die aanslag planden

© Getty

In Oost- en West-Vlaanderen zijn zeven mensen opgepakt die plannen smeedden om een terreuraanslag te plegen.

In een onderzoek van het federaal parket zijn donderdag in Oost- en West-Vlaanderen zeven personen opgepakt die plannen smeedden om een terreuraanslag te plegen. Dat meldt VRT Nieuws en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. De verdachten hadden nog geen duidelijk doelwit vastgelegd voor hun aanslag, maar waren wel actief op zoek naar wapens.

De aanwezigheid van jihadistisch extremisme blijft ‘onrustwekkend’, zo reageerde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne donderdag in Terzake.

‘Men heeft die mensen tijdig gedetecteerd en is kunnen tussenkomen. Dat is niet toevallig. Onze inlichtingendiensten zijn vandaag versterkt en hebben merkelijk meer personeel en tools. Dankzij een wet die vorig jaar is gestemd hebben ze oren en ogen gekregen om in gesloten chatgroepen te patrouilleren en tussen te komen indien dat nodig is, en dat is opnieuw gebeurd vandaag’, legde Van Quickenborne uit.  

De arrestaties tonen voor Van Quickenborne aan dat het jihadisme als ideologie niet dood is en jonge mensen vatbaar blijven voor extremistisch gedachtengoed. Bovendien kunnen ze op heel korte termijn radicaliseren. ‘We moeten zeer waakzaam zijn’, zei de minister, die  beklemtoonde dat de Belgische autoriteiten veel hebben geleerd uit de aanslagen van 2016. Zo ontstond onder meer de OCAD-lijst, een lijst waarop de hoofdverdachte van deze terreurplannen stond. 

Volgens het federaal parket hebben bijna alle verdachten de Tsjetsjeense nationaliteit en behoren ze tot een groep die fervent aanhanger is van IS. Drie van hen hebben de Belgische nationaliteit. ‘Alle betrokkenen worden ervan verdacht voorbereidingen te hebben getroffen om een terroristische aanslag te plegen in België’, zegt het parket.

Partner Content