Minstens 6.000 militanten hebben volgens de vakbonden gemanifesteerd op de Brusselse Heizel. Dat is meer dan verwacht en volgens toekomstig ACV-vakbondsvoorzitter Marc Leemans "nog maar een begin".

Als ons signaal niet opgepikt wordt door de politici en werkgevers, wordt "december een hete maand, zonder uitsluiting van een nationale staking", verklaarde algemeen secretaris van de socialistische vakbond FGTB Anne Demelenne.

"We zeggen aan de politieke onderhandelaars dat er alternatieven zijn voor besparingen", stelt Demelenne. De ruim 11 miljard euro besparingen waar de onderhandelaars naar op zoek zijn, kunnen volgens de vakbondsvrouw makkelijk gevonden worden bij de afschaffing van de notionele intrestaftrek, de aanpak van fiscale fraude en belastingen op vermogens. "We willen saneren, maar het moet rechtvaardig zijn", vult Marc Leemans haar discours aan.

Loonindex Volgens Leemans wordt het gevaarlijk als de politici en werkgevers spreken over de "hervorming" van de index. "De afgelopen weken was sprake van verschillende scenario's: index maar één keer per jaar, tot een bepaald plafond, de mazout eruit, gas en elektriciteit eruit. Laat je ze doen, dan hebben we binnenkort een index samengesteld uit producten die in prijs zakken en die niemand koopt!".

"Dus," zo waarschuwt Leemans de werkgevers en onderhandelaars, "waag het niet te raken aan de index. Niet de index is het probleem, wel de inflatie." (Belga/TE)

Minstens 6.000 militanten hebben volgens de vakbonden gemanifesteerd op de Brusselse Heizel. Dat is meer dan verwacht en volgens toekomstig ACV-vakbondsvoorzitter Marc Leemans "nog maar een begin". Als ons signaal niet opgepikt wordt door de politici en werkgevers, wordt "december een hete maand, zonder uitsluiting van een nationale staking", verklaarde algemeen secretaris van de socialistische vakbond FGTB Anne Demelenne. "We zeggen aan de politieke onderhandelaars dat er alternatieven zijn voor besparingen", stelt Demelenne. De ruim 11 miljard euro besparingen waar de onderhandelaars naar op zoek zijn, kunnen volgens de vakbondsvrouw makkelijk gevonden worden bij de afschaffing van de notionele intrestaftrek, de aanpak van fiscale fraude en belastingen op vermogens. "We willen saneren, maar het moet rechtvaardig zijn", vult Marc Leemans haar discours aan. Loonindex Volgens Leemans wordt het gevaarlijk als de politici en werkgevers spreken over de "hervorming" van de index. "De afgelopen weken was sprake van verschillende scenario's: index maar één keer per jaar, tot een bepaald plafond, de mazout eruit, gas en elektriciteit eruit. Laat je ze doen, dan hebben we binnenkort een index samengesteld uit producten die in prijs zakken en die niemand koopt!". "Dus," zo waarschuwt Leemans de werkgevers en onderhandelaars, "waag het niet te raken aan de index. Niet de index is het probleem, wel de inflatie." (Belga/TE)