Zes op de tien Vlamingen zegt niet te weten waarvoor in zijn of haar gemeente een GAS-boete kan gegeven worden. Dat blijkt uit het Gemeenterapport van Het Nieuwsblad, waarvoor het 116.000 Vlamingen ondervroeg.

Zes op de tien van die Vlamingen weet niet waarvoor het een GAS-boete kan krijgen, een op vijf weet het wel en nog eens een vijfde zegt geen mening te hebben.

Dat is ook niet onlogisch, zo zegt zegt Koen Van Heddeghem, stafmedewerker politie en veiligheid bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). 'Je weet toch ook niet tot in de details wat allemaal in de strafwet staat?' Volgens Van Heddeghem zal de Vlaming wel ja antwoorden op de vraag of hij wil dat er opgetreden wordt tegen zwerfvuil, sluikstorten, hondenpoep en nachtlawaai in zijn straat.

Weinig overlast

Die overlast valt overigens best mee, zeggen de ondervraagden in het Gemeenterapport: 51 procent vindt niet dat er veel nachtlawaai, rondslingerend vuil en klein vandalisme is in zijn of haar gemeente. Een ander verhaal in grote steden als Antwerpen en Gent waar 70 procent vindt dat er wel veel overlast is.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever(N-VA) weet dan ook niet hoe hij de overlast in zijn stad moet aanpakken zonder die GAS-boetes, zegt hij aan Het Nieuwsblad. Hij pleit voor betere opleidingen van de GAS-ambtenaren . 'Anders maak ik me zorgen om de toekomst ervan.'

Zes op de tien van die Vlamingen weet niet waarvoor het een GAS-boete kan krijgen, een op vijf weet het wel en nog eens een vijfde zegt geen mening te hebben. Dat is ook niet onlogisch, zo zegt zegt Koen Van Heddeghem, stafmedewerker politie en veiligheid bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). 'Je weet toch ook niet tot in de details wat allemaal in de strafwet staat?' Volgens Van Heddeghem zal de Vlaming wel ja antwoorden op de vraag of hij wil dat er opgetreden wordt tegen zwerfvuil, sluikstorten, hondenpoep en nachtlawaai in zijn straat.Die overlast valt overigens best mee, zeggen de ondervraagden in het Gemeenterapport: 51 procent vindt niet dat er veel nachtlawaai, rondslingerend vuil en klein vandalisme is in zijn of haar gemeente. Een ander verhaal in grote steden als Antwerpen en Gent waar 70 procent vindt dat er wel veel overlast is.De Antwerpse burgemeester Bart De Wever(N-VA) weet dan ook niet hoe hij de overlast in zijn stad moet aanpakken zonder die GAS-boetes, zegt hij aan Het Nieuwsblad. Hij pleit voor betere opleidingen van de GAS-ambtenaren . 'Anders maak ik me zorgen om de toekomst ervan.'