Zes mensen opgepakt op verdenking van omkoping ambtenaren in Monaco

Monaco © iStock

De Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie van de federale politie heeft maandag negen huiszoekingen uitgevoerd en zes personen opgepakt in een gerechtelijk onderzoek naar omkoping van ambtenaren in Monaco.

Dat meldt het federaal parket. Verschillende Belgische onderdanen zouden immers politie-ambtenaren van het prinsdom omgekocht hebben om een verblijfskaart te verkrijgen, terwijl ze eigenlijk gewoon in België verbleven.

Volgens het Monegaskische Parquet Général zijn een twaalftal leden van eenzelfde Belgische familie betrokken bij de omkooppraktijken.

Onderzoek

Uit een onderzoek van het parket van Monaco bleek dat een Monegaskische politieman van de Sûreté Publique die al enkele jaren op pensioen was, het op een akkoordje had gegooid met een twaalftal leden van éénzelfde Belgische familie, die allemaal over inwonerskaarten voor het prinsdom beschikten.

‘Tijdens zijn actieve dienst en ook nadien zou de betrokken politie-ambtenaar, vermoedelijk met de samenwerking van twee andere ambtenaren van de Sûreté Publique, ervoor gezorgd hebben dat deze mensen fictieve inwonerskaarten konden bekomen, mits een jaarlijkse vergoeding’, zegt de Monegaskische procureur-generaal Jacques Doremieux. ‘Op die manier behielden die mensen het statuut van inwoner van Monaco terwijl ze eigenlijk in België verbleven. Bovendien huurden die mensen officieel appartementen in Monaco, terwijl die eigenlijk in het zwart, via een lokaal immobiliënkantoor, werden onderverhuurd aan andere personen. Zo leek het alsof die appartementen normaal bewoond werden.’

De zes Belgische arrestanten momenteel verhoord en de onderzoeksrechter zal later beslissen of de zes mensen ook onder aanhoudingsbevel geplaatst worden.

Geen belasting

Monegaskische inwonerskaarten zijn gegeerd omdat inwoners van het prinsdom geen inkomstenbelasting betalen, maar ze verkrijgen is niet vanzelfsprekend. Daarvoor wordt diepgaand onderzoek gedaan en gaan de Monegaskische autoriteiten onder meer na of de aanvrager voldoende financiële mogelijkheden heeft, in het bezit is van een huurcontract in Monaco en wat zijn antecedenten zijn. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content