Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De federale politie bevestigt een defect aan zeker één scanner.

In 2013 betrapte de luchthavenpolitie nog 1.419 reizigers met een vals, vervalst, gestolen of frauduleus paspoort. Dat zijn er bijna vier per dag. Maar volgens luchthavenagenten is het risico dezer dagen groot dat asielzoekers, gevluchte misdadigers of zelfs terroristen door de mazen van het net glippen.

"De scanner die bij een tweede controle de beste vervalsing moet kunnen ontmaskeren, is al een tijd defect", zeggen bronnen aan Het Laatste Nieuws. De federale politie bevestigt dat er een probleem is met de harde schijf van het toestel, maar ze zegt ook dat er volgende week een volledige reparatie is voorzien. En "er is inmiddels een tijdelijke oplossing", aldus woordvoerster Kaatje Natens. Wat die tijdelijke oplossing is, werd niet verduidelijkt.

5 op 10

De agenten zelf zijn volgens Het Laatste Nieuws allesbehalve gesust. "De machine werkt niet zoals het hoort. Bovendien: ook de kleine scanners aan de controleposten functioneren niet meer naar behoren. Op tien paspoorten geven ze tot vijf keer verkeerdelijk aan dat er iets mis is." Waarna de agent maar zelf moet uitmaken of de passagier te vertrouwen is.

Op 21 april komen vertegenwoordigers van de Schengen-commissie langs om te controleren of de veiligheidscontroles volstaan.

(Belga/RR)

Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De federale politie bevestigt een defect aan zeker één scanner.In 2013 betrapte de luchthavenpolitie nog 1.419 reizigers met een vals, vervalst, gestolen of frauduleus paspoort. Dat zijn er bijna vier per dag. Maar volgens luchthavenagenten is het risico dezer dagen groot dat asielzoekers, gevluchte misdadigers of zelfs terroristen door de mazen van het net glippen. "De scanner die bij een tweede controle de beste vervalsing moet kunnen ontmaskeren, is al een tijd defect", zeggen bronnen aan Het Laatste Nieuws. De federale politie bevestigt dat er een probleem is met de harde schijf van het toestel, maar ze zegt ook dat er volgende week een volledige reparatie is voorzien. En "er is inmiddels een tijdelijke oplossing", aldus woordvoerster Kaatje Natens. Wat die tijdelijke oplossing is, werd niet verduidelijkt.De agenten zelf zijn volgens Het Laatste Nieuws allesbehalve gesust. "De machine werkt niet zoals het hoort. Bovendien: ook de kleine scanners aan de controleposten functioneren niet meer naar behoren. Op tien paspoorten geven ze tot vijf keer verkeerdelijk aan dat er iets mis is." Waarna de agent maar zelf moet uitmaken of de passagier te vertrouwen is. Op 21 april komen vertegenwoordigers van de Schengen-commissie langs om te controleren of de veiligheidscontroles volstaan.(Belga/RR)